Védi alapítványa népszabadságos részét az MSZP

Vágólapra másolva!
Megváltoztatott egy, a parlamentnek már benyújtott törvényjavaslatot az MSZP, hogy egyik alapítványának ne kelljen megválnia a Népszabadság kisebbségi tulajdonjogától. A javaslatból kikerült félmondat lehetővé teszi, hogy a Szabad Sajtó Alapítvány továbbra is megtartsa 26,5 százalékát a Népszabadság Zrt.-ben. Az egyik beterjesztő szerint azonban ez csak belemagyarázás, szerinte koherenciazavar volt a szövegben, azért kellett változtatni.
Vágólapra másolva!

Visszavonták, majd a múlt pénteken újra benyújtották az Országgyűlésnek a pártfinanszírozás átláthatóvá tételéről szóló törvényjavaslatukat Tóbiás József és Puch László szocialista képviselők. A két verzió közti félmondatos különbség lehetővé teszi, hogy az MSZP által létrehozott alapítványok megtartsák gazdasági érdekeltségeiket, így a Szabad Sajtó Alapítvány is kisebbségi tulajdonosa maradjon a Népszabadság Zrt.-nek.

Az eredeti javaslatban ugyanis az szerepelt, hogy a párt - hasonlóan a mai szabályozáshoz - egyszemélyes céget alapíthat, de az "és a párt által alapított alapítvány" nem szerezhet részesedést más gazdasági társaságban. A pénteken benyújtott újabb verzió szerint azonban a korlátozás csak "a párt által alapított egyszemélyes gazdálkodó szervezetre" vonatkozik, az alapítványokra nem.

A HVG című hetilap a múlt héten számolt be arról, hogy ha a törvény eredeti változatát fogadná el a parlament, a Politikatörténeti Alapítvány kénytelen lesz eladni a Lingvisztika Nyelvi Kft.-ben lévő részesedését, és a Szabad Sajtó Alapítványnak is meg kellene válnia a Népszabadság Zrt. 26,6 százalékos részvénycsomagjától. (A többségi tulajdonos az amszterdami B. V. Tbora nevű cégen keresztül a svájci Ringier.)

Az egyik beterjesztő, Tóbiás József az [origo] érdeklődésére azt mondta, nem a Népszabadság részvényeinek megtartását tartották szem előtt a szöveg módosításakor, hanem "koherenciazavart" fedeztek fel a szövegben. Az alapítványok és alapítóik viszonyát ugyanis más jogszabály rendezi, ezért Tóbiás szerint felesleges volt a pártfinanszírozási törvényben szabályozni azt. "Ha valaki bele akar álmodni valamit, akkor szíve joga" - mondta a képviselő.

A párt- és kampányfinanszírozási törvényt már tavaly nyáron benyújtotta az Országgyűlésnek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, de a részletes vita után a tervezet parkolópályára került. Később a kormánypártok ötpárti tárgyalásokkal kísérelték meg újra napirendre venni, de nem jártak sikerrel. Legutóbb, október 1-jén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelentette be, hogy a közélet megtisztítását szolgáló csomagja keretében ismét benyújtják a törvényt.

A parlament elé végül Tóbiás József és Puch László pártpénztárnok terjesztette be a kétharmados többséget igénylő javaslatot. Ennek legfontosabb eleme, hogy a pártok csak magánszemélyektől fogadhatnának el adományt, kampányidőszakban pedig minden pénzt egy nyilvános - az Állami Számvevőszék által ellenőrzött - számlán kellene mozgatniuk.