Kirúgnak hat megyei rendőrfőkapitányt

Vágólapra másolva!
Hat megyei rendőrfőkapitány vezetői kinevezésének visszavonását kezdeményezte kedden az országos rendőrfőkapitány. Bencze József november 14-i hatállyal indoklás nélkül megválik Baranya, Bács-Kiskun, Heves, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye rendőrfőkapitányaitól. A főrendőröknek kiemelt főtanácsadói, illetve főosztályvezetői beosztást ajánlott fel, melyet ők el is elfogadtak.
Vágólapra másolva!

Bencze József országos rendőrfőkapitány kedden kezdeményezte Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszternél Baranya, Bács-Kiskun, Heves, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye rendőrfőkapitányai vezetői kinevezésének - november 14-i hatállyal - indoklás nélkül történő visszavonását - derül ki a rendőrségi honlapon található közleményből.

A hat megyei rendőrfőkapitány, akitől Bencze megválna: dr. Sárközi Ferenc r. dandártábornok (Baranya), dr. Király Ferenc r. dandártábornok (Bács-Kiskun), Bartos László r. dandártábornok (Heves), dr. Illés László r. dandártábornok (Komárom-Esztergom), dr. Andrékó János r. dandártábornok (Szabolcs-Szatmár-Bereg) és dr. Nemes Zoltán r. dandártábornok (Zala).

Az országos rendőrfőkapitány az érintett tábornokoknak jelenlegi beosztásuknak megfelelő, kiemelt főtanácsadói, illetve főosztályvezetői beosztást ajánlott fel, melyet a főkapitányok elfogadtak. A rendőrségi közlemény szerint a döntést már közölték az érintettekkel, és ezzel egyidejűleg a megyei közgyűlések vezetőit is tájékoztatták. Az ORFK az új főkapitányok személyére vonatkozó javaslatát meg fogja küldeni a megyei önkormányzatok képviselő-testületeinek, hogy élhessenek a rendőrségi törvényben rögzített véleményezési jogukkal - olvasható a közleményben.

A rendőrségi honlapon arról is beszámolnak, hogy november 1-jével nyugállományba vonul Szabó Ferenc, a Köztársasági Őrezred parancsnoka. A poszt betöltésére az országos rendőrfőkapitány Dobozi Józsefet javasolja, Bencze József erről kedden tájékoztatta Sólyom László köztársasági elnököt.

Dobozi József volt a Rendészeti és Biztonsági Szolgálat (Rebisz) parancsnoka, akinek a sorozatos rendőrbotrányok miatt - például öt rebiszes nemi erőszakkal való meggyanúsítása után kellett távoznia májusban, Bene László országos, Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánnyal, valamint Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterrel együtt.