Kóka felhúzta az MSZP-t büdzsé-javaslatával

Vágólapra másolva!
Koalíciós feszültséget okozott, hogy az SZDSZ átcsoportosítást akar a jövő évre szóló költségvetési tervben. A vasárnapi egyyeztetés nem vezetett eredményre. A kisebbik kormánypárt adócsökkentést szeretne, az MSZP szerint azonban Kóka János liberális pártelnök ezzel a lépéssel csak saját pozícióját akarja erősíteni.
Vágólapra másolva!

Vasárnap koalíciós egyeztetés zajlott a parlamentben a költségvetésről az MTI információi szerint az SZDSZ kezdeményezésére. A megbeszélésen ott volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Veres János pénzügyminiszter, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető, Kóka János SZDSZ elnök, Horn Gábor szabaddemokrata ügyvivő és Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője.

A Népszabadság szombaton arról írt, hogy ha nem egyeznek meg a koalíciós felek, a Fidesz az SZDSZ-szel együtt szavazva hétfőn kényszerpályára küldheti a kormányt. A lap megjegyezte, ha például az SZDSZ ragaszkodna az adótörvények hétfői szavazásán az szja-sávhatár eltolásához, indítványukat a Fidesz is megszavazná. Az ellenzéki párt ugyanis maga is adott be ilyen tárgyú javaslatot, és rábólintanának a szabad demokraták indítványára is - mondta a lapnak Varga Mihály, a Fidesz alelnöke. Tavaly már volt példa arra, hogy a szabad demokraták az ellenzék vezető pártjával együtt szavazva mentek szembe az MSZP-s állásponttal.

Kóka János egy szerdai háttérbeszélgetésen azt mondta, a liberális párt javaslatai 74 milliárd forintnyi kiadáscsökkenést javasolnak az állami intézményeknél, a másik oldalon pedig mintegy 55 milliárd bevétel-, vagyis adócsökkentést, illetve 8 milliárdos kiadásnövekedést okoznának a 2008-as büdzsében. A pénzügyminiszter szerint azonban nincs ennyi tartalék a költségvetési tervben.

A vasárnapi egyeztetésen se közeledett a koalíciós pártok álláspontja. Horn Gábor az MTI-nek azt mondta: az MSZP nem fogadta adócsökkentési javaslataikat, de ha találnak mozgásteret a jövő évi büdzsében, azt a költségvetési hiány csökkentésére fordítják.

Az MTI információi szerint vezető szocialista politikusok úgy értékelik a helyzetet, hogy Kóka János azzal próbálja saját helyzetét megerősíteni pártjában, hogy kényszerhelyzetbe hozza a kormányt. "Baj van ugyanis akkor, ha egy nappal az adótörvényekről szóló parlamenti szavazás előtt az egyik koalíciós párt elnöke újra ki akar nyitni olyan kormánydöntéseket, amelyek előkészítésében maga is részt vett" - fogalmaztak szocialista politikusok név nélkül a távirati irodának, hozzátéve: nem lehet a liberális párt belső feszültségét azzal feloldani, hogy a vitákat a pártból átteszik a kormányba.