Enyhítették a gyilkos rendőr ítéletét

Vágólapra másolva!
Tizennyolc év fegyházbüntetésre enyhítették a jogerősen annak a volt rendőrtisztnek a büntetését, akit első fokon még életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek, amiért hét évvel ezelőtt agyonlőtte élettársa férjét Vokányban. Az ítélőtábla szerint az eredeti büntetés eltúlzott volt.
Vágólapra másolva!

A táblabíróság Makai Lajos vezette büntetőtanácsa a 39 éves Rozsi Attilát előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölésben, továbbá fegyverrel és lőszerrel való visszaélésben mondta ki bűnösnek. A férfi első fokon még életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, ezt azonban az ítélőtábla most 18 év fegyházra enyhítette.

A bíróság szerint ugyanis az elsőfokú ítélet eltúlzott volt. A bíró azt mondta, a vádlott a cselekményt nem nyereségvágyból követte el, az emberölés ugyanis ez esetben nem járt közvetlen anyagi haszonszerzéssel. A tanács emellett számba vette a gyilkosság óta eltelt hosszú időt is.

A táblabíróság hétfőn helybenhagyta a lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt elmarasztalt fegyvergyűjtő egy év hat hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetését. Ő volt az, akitől Rozsi Attila a gyilkossághoz használt pisztolyt vásárolta.

A tényállás szerint Rozsi Attila még 1998-ban, a pécsi rendőrkapitányság kiemelt főnyomozójaként szerelmi, majd élettársi kapcsolatot létesített a kapitányságon dolgozó kolléganőjével. Korábbi házasságaik felbontása, a válás elhúzódása miatt a párnak azonban anyagi problémái voltak. A vagyonjogi kérdések megoldását elsősorban a nő férje akadályozta. Ezt a rendőr őrnagy a férfi megölésével kívánta megoldani, ráadásul arra számított, hogy halálával új szerelme rendelkezik kiskorú gyermekeinek öröksége felett is.

Rozsi Attila bűnöző ismerősének beszélt arról, hogy felmerült benne a gyilkosság gondolata. A fegyvergyűjtőtől még korábban vásárolt egy 22-es kaliberű hatástalanított, de visszaélesített lőfegyvert az ahhoz készített egyedi hangtompítóval és lézeres irányzékkal együtt. E mellé a gyilkossághoz régi autót is szerzett, arra hamis bosnyák rendszámot szerelt.

A rendőr 2000. február 6-án elutazott Vokányba, bement a férj házába, ahol a férfival előbb dulakodni kezdett, majd hét lövéssel megölte. A gyilkos fegyvert a helyszíntől hat kilométerre egy patakba dobta, ahol néhány nappal később helybéliek megtalálták. A rendőrség az őrnagyot és élettársát néhány napon belül elfogta és előzetes letartóztatásba helyezte, munkaviszonyukat megszüntette, ám a vádemeléshez nem találtak elég bizonyítékot, ezért később szabadon engedték őket.

Az ügy adatait a közelmúltban az ORFK úgynevezett "döglött ügyek" osztálya újraértékelte, és a férfi ellen javaslatot tett az ügyészségnek a vádemelésre. Bár a vádlott mindvégig tagadta bűnösségét, az első és a másodfokú bíróság is úgy ítélte meg: az ügy bizonyítékai olyan zárt logikai láncot alkotnak, melyek alapján egyértelmű, a gyilkosságot a volt rendőrtiszt követte el.

Az indoklás szerint csak neki volt indítéka. Ellenséges viszonyban volt a sértettel, fegyvert és régi autót vett hamis rendszámmal, terveiről beszélt bűnöző ismerősének, az emberölést követően pedig semmi, még az asztalon hagyott pénztárca sem tűnt el az áldozat otthonából. Rozsi Attila egyébként nem volt kíváncsi az ítélet indoklására. A határozat kihirdetését követően kérte, hogy távozhasson a teremből, így a fegyőrök visszavitték a büntetés-végrehajtási intézetbe.