Söprögetnek a barlangrombolók után a kerületek

Vágólapra másolva!
Hiába fokozottan védett terület a Szemlő-hegyi barlang és környéke, a barlang fölött több lakásos, új építésű ház tornyosul, egy másik ház kocsibeállójának építése miatt pedig belyukadt a gyógybarlang fala. Az építkezést hiába kísérték figyelemmel a hatóságok, most már csak a károkat tudják enyhíteni és a büntetéseket kiszabni. Az építtető nem érzi hibásnak magát, azt mondja, neki senki nem szólt, hogy még egy behajtót se építhet a barlang fölé.
Vágólapra másolva!

A környéken ismeretleneknek is szemet szúr, hogy egy nagy, új építésű ház tornyosul a Szemlő-hegyi barlang felett. A ház ellen maximum esztétikai kifogásokat lehet felhozni, mert az építési engedélyek rendben voltak, a munkálatok a barlangban nem tettek kárt. A szomszédos ház kocsibeállójának építésekor viszont már tényleges kár is keletkezett: belukadt a gyógybarlang fala.

A Barlang utca 8. alatt lévő kisebb épület idén váltott tulajdonost és az új lakó szeretett volna a ház mellé autóval behajtani, az ehhez szükséges munkálatokhoz látott hozzá tavasszal, amikor felfedezték a barlangnak egy korábban nem ismert járatát, amit el is kezdtek feltérképezni a barlangászok. Körülbelül egy héttel ezelőtt viszont a barlang már ismert részének a fala lyukadt be, ez pedig veszélyeztetheti a gyógybarlang klímáját.

A-zóna

A 7,2 km hosszúságú barlang 250 méteres szakasza látogatható a nagyközönség számára, a kár nem azon a részen keletkezett - mondta Kiss Attila, a barlang igazgatója. Azonban a barlang teljes területe, a felszíni rész is úgynevezett "A-zónába" tartozik, ami azt jelenti, hogy fokozottan védett terület - mondta az igazgató. A fokozott védettség azt nem gátolta meg, hogy a barlang fölé nagy társasházat építsenek, a nemrégiben keletkezett belukadás viszont veszélyes lehet, mert megváltoztathatja a gyógybarlang klímáját. A barlang klímája pedig különösen értékes, jótékony hatással van például az asztmások kezelésére.

A Barlang utca 8. név nélkül nyilatkozó tulajdonosa állítja, tavasszal azonnal jelezte a barlangászoknak, hogy egy járatra lettek figyelmesek, de később is igyekezett együttműködni a hatóságokkal és a szakemberekkel. Elmondta, hogy a házat több mint 90 millió forintért vette meg, ehhez jelentős banki hitelt vett fel, de tavasz óta nem költözhet be, mert a barlang miatt nem tudja elvégezni a felújítást. A férfi szerint a vásárláskor senki nem figyelmeztette, hogy a barlang ennyi nehézséget fog okozni, a ház tulajdoni lapján nincs a terület védettségére utaló jelzés.

Arról nem beszélt, amit a II. kerületi önkormányzat jegyzőkönyvében viszont elismert, hogy a kocsibeállót engedély nélkül kezdte építeni. Ha ehhez kért volna engedélyt, azonnal megtudta volna, hogy a ház alatt húzódó barlang miatt erre nincs lehetősége - mondta az [origo]-nak a II. kerületi önkormányzat munkatársa, Balaton Balázs.

Az engedély nélküli építkezést az önkormányzat már tavasszal is megtiltotta, hétfőn - a barlang belukadásának hírére - pedig újra terepszemlét tartottak. Az önkormányzat munkatársai megállapították, hogy további engedély nélküli építkezés történt, ezért a lehető legmagasabb - félmillió forintos - bírságot szabták ki. Ha az építkezés folytatódik, az önkormányzat akár mindennap kiszabhat újabb és újabb félmilliós bírságot - mondta a kerület munkatársa.

Veszélyben a barlangok

Az építési engedélyek ellenőrzése az önkormányzatra tartozik, a barlangban és környezetében okozott esetleges károk szankcionálása viszont a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feladata. A hatóság pénteken tartott legutóbb ellenőrzést a barlangnál, ők is leállíttatták az építkezést, és várhatóan bírságot szabnak ki az építtetőre. Váncsa Gábor természetvédelmi osztályvezető azt mondta, hogy a vizsgálat még folyamatban van, nem tudni, hogy mekkora kár keletkezett, ezért egyelőre nem tudja, hogy a tulajdonos mekkora bírságra számíthat.

Egy név nélkül nyilatkozó barlangkutató szerint nem egyedi esetről van szó, veszélyben van a Malom-tó melletti és a Diplomata lakótelep alatti barlangrendszer is. Múlt héten pedig az I. kerületi kristálybarlang bejáratát torlaszolta el egy építkező cég, az ügyben az ombudsmani hivatal is vizsgálatot indított.