Gyurcsány ül még kicsit a Gripen-jelentésen

Vágólapra másolva!
Már Gyurcsány Ferenc íróasztalán van a Gripen vadászrepülőgépek beszerzését vizsgáló bizottság jelentése, de ott is marad, amíg a miniszterelnök teljesen el nem mélyül benne. A szöveg csak ezután kerülhet nyilvánosságra - tudtuk meg a Kormányszóvivői Irodától, amelyet az [origo] azért keresett meg, hogy betekintést nyerhessen a jelentésbe.
Vágólapra másolva!

"A miniszterelnök először szeretné teljes mélységében megismerni a jelentést, ezután kerülhet sor a sajtó képviselőinek tájékoztatására" - ezzel indokolta az [origo]-nak a Kormányszóvivői Iroda, miért nem hozták nyilvánosságra eddig, milyen megállapításokra jutott a Gripen-beszerzést vizsgáló parlamenti bizottság. Ezek szerint igaz az a több forrásból származó információ, hogy Gyurcsány Ferenc már kézhez kapta - tudomásunk szerint több mint két hete - a bizottsági munka anyagát, de azt nem tudták megmondani - az áttanulmányozás végeztével -, ezt mikor ismerheti meg a közvélemény is.

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Vadai Ágnes által vezetett bizottság munkáját szeptemberben egy hónappal, október 15-ig hosszabbították meg. Ekkor jelentették be azt is, hogy a bizottság már az eddigi munkája során is talált gondokat törvényességi, célszerűségi, pénzügyi és katonai szakmai kérdésekben, de további részleteket nem árultak el.

Egy svéd tévécsatorna riportjában merült fel korrupció gyanúja a cseh és magyar Gripen-tenderekkel kapcsolatban. Az MSZP ezután parlamenti vizsgálóbizottság létrehozatalát kezdeményezte, hogy tisztázzák a beszerzés körülményeit, amire a Fidesz úgy reagált, hogy egy másik bizottság létrehozását javasolta a szerződés 2003-as módosításának kivizsgálására. Szeptember 11-én Christer van der Kwast svéd főügyész bejelentette: a szálak Magyarországra is elvezetnek, ezért kiterjesztik a nyomozást a Saab és svéd cégben résztulajdonos brit hadióriás, a BAE Systems magyarországi üzleti tevékenységére is.