Gyurcsány volt a hab a mintafalu tortáján

Vágólapra másolva!
"Én szeretem őt, nem tehetek róla" - egy idős asszony így várta a falujárását kezdő Gyurcsány Ferencet, akinek Tápiógyörgyén egy iskolai fúvószenekarral, pálinkával és savanyúsággal is kedveskedtek. Cserébe megosztott velük olyan bölcsességeket, hogy "az élet nem fehér és fekete". A tojást egyik általa felkeresett faluban sem vásárolták fel, de azért kijutott neki tiltakozókból is. Videós riport a miniszterelnök országjárásának első napjáról.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc hatására megszűnt az internet Tápiógyörgyén. Igaz, kizárólag a helyi vidékfejlesztési házban, és ott is csak egy napra. Az épület előtt kedden egy tábla hirdette: "Rendezvény miatt a községi könyvtár zárva tart. Ezen a napon az internetszolgáltatás is szünetel." Egy másik feliratból kiderült, hogy egy közelebbről meg nem nevezett "árusítás" helyszíne is megváltozott, a közösségi ház helyett a tűzoltószertárban tartják. A rendkívüli intézkedéseket azért hozták, mert kedden Gyurcsány Ferenc miniszterelnök látogatott a Pest megyei településre, hogy részt vegyen a vidékfejlesztési irodavezetők értekezletén, és egyúttal megkezdje négynapos falujárását.

Tápiógyörgye alaposan felkészült a kormányfő érkezésére. A vidékfejlesztési irodához vezető út mellett végig sárga mellényes polgárőrök álltak és terelték a forgalmat. Egyikük - egy idős, szűkszavű férfi - az [origo]-nak elmondta, előző este szóltak nekik, hogy jön Gyurcsány, és ezért önkéntesekre van szükség. Egy másik polgárőr szerint azonban mindenképp lett volna dolguk, mert azt már régóta tudták, hogy vidékfejlesztési konferencia lesz a faluban. "Az, hogy eljött a Gyurcsány is, csak a tejszínhab a tortán" - foglalta össze a helyzetet a baseballsapkás férfi.

A miniszterelnök nyilvános szereplésein szinte mindig megjelennek tiltakozók, akik szidalmazni szokták, és többször próbálták megdobálni is. A tápiógyörgyei rendezvény helyszínéhez közeli bolt eladója az [origo] tudósítóinak azt mondta, nem lendült fel a napokban a tojáseladás, amiből már lehetett arra következtetni, hogy ezúttal nem lesz hasonló próbálkozás. Ez be is igazolódott, és már a rendezvény kezdete előtti egy órában kiderült, a népszerűtlenségi rekordokat döntő kormányfő stábja jó érzékkel választotta ki Tápiógyörgyét.

Fúvószenekart rendeltek

"Én szeretem őt. Most mit csináljak, nem tehetek róla" - mondta például egy piros sapkát viselő idős asszony, aki állítása szerint azért érkezett, hogy kezet fogjon Gyurcsánnyal. Elhozta magával unokáját is, de jöttek rajta kívül más gyerekek is. Kivezényeltek ugyanis egy zömében iskolásokból álló fúvószenekart. "Igen, igen" - válaszoltak az általános iskolás korú gyerekek az MSZP kampányindulójának refrénjét idézve arra a kérdésre, örülnek-e annak, hogy a miniszterelnöknek játszhatnak. Hozzátették, kedvelik Gyurcsány Ferencet, sőt, kérdésünkre ezt még azzal is megfejelték, hogy állítólag szüleik is kifejezetten elégedettek vele. Ezt a miniszterelnöki stáb számára nyilvánvalóan kedves képet persze árnyalja, hogy a gyerekzenekaron, a piros sapkás nyugdíjas asszonyon, a polgárőrökön és a konferencia meghívottjain kívül alig jelentek meg helybeli érdeklődők a vidékfejlesztési irodánál.

Falujárás, 2007, Tápiógyörgye

Még legalább húsz perc volt hátra a kormányfő érkezéséig, de a fúvósok már rázendítettek. Beleunhattak a várakozásba, ráadásul esett az eső, és nekik nem jutott hely a bejáratnál kinyúló tető alatt. A repertoárt nem árulták el, csak annyit mondtak, indulókat és dixielandet játszanak. A zenekar egyik felnőtt tagja azt még kiszivárogtatta, hogy az Internacionálé is megvan nekik a régi kották között, de most nem hozták el. További faggatózásra már nem jutott idő, mert újra zenélni kezdtek, hogy fogadják a díszvendéget, a mikrobusszal érkező Gyurcsány Ferencet.

Fotó: Hajdú D. András
Miniszterelnöki kilépő - Nézzen még több képet!

A miniszterelnök mosolyogva adott két puszit a piros sapkás asszonynak, mosolyogva odaállt a zenekar elé, majd mosolyogva megjegyezte a Köztársasági Őrezred új parancsnokának, Dobozi Józsefnek - akit közvetve épp ő rúgott ki májusban a Rebisz éléről -, hogy jó lenne, ha a következő pár napban tudnának valamikor beszélni öt percet. Egy tiltakozó jelent csak meg közben, aki többször is elkiabálta: "Le a diktátorral, éljen a demokrácia!". Gyurcsány erről nem vett tudomást, és egyébként is úgy tűnt, hogy az állandó politikai támadások miatt az utóbbi időben sokszor nyúzottnak tűnő miniszterelnökre nyugtató hatással lehetett múlt heti szabadsága, amikor családjával együtt Spanyolországba utazott. Bőre is feltűnően barna volt, de azt csak részben erősítette meg az [origo]-nak, hogy ennek köze van az üdüléséhez. Kérdésünkre ugyanis, hogy Spanyolországban barnult-e le, a következő talányos választ adta: "Ott is."

Szagolgatás és ivás

Az épület aulájában egy savanyúságos és egy pálinkafőző vállalkozó állította fel pultját. Előbbinél Gyurcsány Ferencet az érdekelte, hol forgalmazzák a termékeiket. "Helyi boltokban" - hangzott a meglepő válasz, amelyet a miniszterelnök bólogatva fogadott, majd továbblépett a pálinkáshoz, ahol meg is ivott egy kupica ágyas cigánymeggyet. Hozzáértően beledugta orrát a pohárba, megszagolgatta az italt, és csak utána húzta le. Elismerően bólogatott ismét, majd kötelességtudóan odaszólt a mellette állóknak: "Dolgozunk?" Mindenki értett a szóból, és követték a terembe, ahol már összegyűltek a vidékfejlesztési irodák vezetői.

A tavaly októberben független jelöltként megválasztott Varró István polgármester mondta a bevezetőt. Kijelentette, hogy ő hisz a magyar vidék jövőjében, majd azzal folytatta: "Azért, hogy a hitemben még erősebb legyek, felkérem Gyurcsány Ferencet, mondja el vidékfejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseit". A miniszterelnök a közönséget meghökkentő, soha nem hallott gondolatokkal próbálta felrázni. Kiderült például, hogy az "élet nem fehér és fekete". A vidékfejlesztési irodavezetők megtudhatták, hogy fontos, van-e egy közösségben tíz-tizenöt olyan ember, akik nem törődnek bele abba, hogyha nem mennek jól a dolgok. A kormányfő emlékeztetett arra is, sokat számít, hogy legyen új térburkolat az utcán, de még ennél is lényegesebb kérdés, hogy van-e miből megélni. Attól sem riadt vissza, hogy kijózanító tanácsot adjon a vendéglátó falunak: "Tápiógyörgye ne vegye fel a versenyt Budapesttel, mert alul fog maradni!"

Forrás: Hajdú D. András
Térburkolatról és munkáról beszélt - Nézzen még több képet!

Bár azt mondta, sem a konferencián, sem az egész falujáráson nem akar politizálni, megfogalmazott azért néhány ilyen típusú üzenetet. Nyilvánvalóan az ellenzékre utalt például, amikor megjegyezte, rossznak tartja, ha valaki el akarja venni az emberek kedvét azoktól az óriási fejlesztési lehetőségektől, amelyeket az uniós források biztosítanak. Saját pártján belüli kritikusainak nem szúrt oda, de úgy tűnt, nem is igazán szívlelte meg bírálataikat. Míg az egyik legbefolyásosabb szocialista politikusnak tartott Szili Katalin pár napja azt mondta, hogy a párt maga ellen fordított szinte minden társadalmi csoportot a reform-intézkedéseivel, addig Gyurcsány a vidékfejlesztési rendezvényen arról beszélt, hogy hamarosan "túl leszünk a múlt és jelen gondjain".

Bólogatás és orrvakarás

Beszédét azzal akarta zárni, hogy felsorol néhány adatot Tápiógyörgyéről, bizonyítva, készült a rendezvényre. Kisebb gondot jelentett, hogy egy darabig nem találta a papírt, amire felírták neki a részleteket. "Az előbb még megvolt" - mondta zavartan, de aztán végül mégis elmondott néhány konkrétumot. Amikor közölte, hogy Tápiógyörgye közel ötven pályázatot nyújtott be, még tapsot is kapott. Zárásként bedobott néhány helyi vonatkozású érdekességet, majd átadta a szót Ficsor Ádámnak, a vidékfejlesztési minisztérium szakállamtitkárának.

Gyurcsány előbb a bal kezét a szájához emelve figyelte a beszédet, és közben bólogatott. Kezét egy idő után levette, de a bólogatás megmaradt akkor is, amikor Ficsor Ádám arról beszélt, hogy a vidékfejlesztésben eljött a "most vagy soha lehetősége". Ahogy viszont a szakállamtitkár belemélyedt a részletekbe, Gyurcsány részéről egyre ritkultak a bólintások. Sőt, egy idő után újra visszatette a bal kezét a szájához és mutatóujjával az orrát vakargatta, pedig Ficsor Ádám ekkor már ott tartott, hogy heves gesztikulációval is kísérte az állítólagos kormányzati sikereket hangsúlyozó szónoklatát. A vidékfejlesztés előtt álló feladatokról szóló zárórésznél a miniszterelnök már maga elé vett egy dossziét, és azt lapozgatta.

A falujáró program hétfői bejelentésekor Budai Bernadett kormányszóvivő azt mondta, a kezdeményezés célja, hogy Gyurcsány Ferenc "első kézből ismertesse meg a támogatási lehetőségeket a vidéki emberekkel és meggyőzze őket arról, hogy nyújtsanak be minél több pályázatot". A tápiógyörgyei rendezvény több résztvevője is azt mondta, erre valóban szükség van. Az aulában standot állító pálinkás szerint "előbb kellett volna ezt megtenni", mert szerinte sok környékbeli nem is tud a pályázati lehetőségekről. Két vidékfejlesztési irodavezető is megerősítette ezt, bár úgy tűnt, egyikük sem volt elragadtatva Gyurcsány Ferenc beszédétől. "Azt kaptam, amit vártam" - mondta egykedvűen az egyik férfi, míg a másik csak annyit jegyzett meg: "általános volt". Egyikük hozzátette, ha vidékfejlesztésről van szó, akkor nem a mintafaluként számon tartott Tápiógyörgyét kell megnézni, hanem el kell menni ötven kilométerrel távolabb, ahol bőven akad tennivaló.

Rákóczifalván se fogyott a tojás

Ha nem is ötven, de valamivel több mint negyven kilométerre volt a miniszterelnöki túra következő állomása, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalva. A meghirdetett program szerint Gyurcsány ide azért jött, hogy találkozzon a helyi vidékfejlesztési közösség tagjaival. A helyszínhez közeli vegyesboltban ezúttal is azt közölték az [origo] munkatársaival, hogy nem adtak el tömegesen tojásokat. "Már csak azért se, mert elég drága" - jegyezte meg az eladó, amikor felvetettük, hogy Gyurcsány érkezése miatt esetleg néhány tiltakozó bevásárolhatott.

A rákóczifalvai állomás

A bolti teszt azonban ezúttal félrevezető volt, ezen a falujárási állomáson ugyanis megjelent egy kisebb, nagyjából húszfős, főként szolnokiakból álló tiltakozó csoport. Egy idős férfi egy kempingszéket is hozott magával, abban foglalt helyet a közösségi házzal szemben, az út túloldalán. A környéket biztosító polgárőrök nem engedték őket közelebb, mert - mint az egyikük fogalmazott - "erre az oldalra jönnek a vendégek".

A tervnek megfelelően este hatkor megérkezett a miniszterelnök, amikor a tiltakozók sípolásba kezdtek, és skandálták a tüntetésekről már jól ismert, kormányt bíráló jelszavakat. A megbeszélésnek, amelyre a kormányfő érkezett, csak az első néhány percét tették nyilvánossá, hogy a fotósok és operatőrök felvételeket készíthessenek. Mielőtt bezárták volna az ajtót, annyit még lehetett hallani, hogy a házigazda felkérte Gyurcsányt, ossza meg velük vidékfejlesztési gondolatait. Azt nem tudni, a rákóczifalvaiaknak is mondott-e olyan bölcsességeket, hogy az "élet nem fehér és fekete", de az értekezletről utóbb tájékoztatást adó kormányszóvivő szerint arról biztosan beszélt, hogy mekkora történelmi lehetőséget jelentenek a fejlesztési programok.

Forrás: Hajdú D. András
Halloween 2007 - Nézzen még több képet!

Gyurcsány Ferenc falujárásának első napja este hét óra után nem sokkal ért véget. A közösségi ház ajtajában ekkor már készenlétben álltak a kormányőrök, akik közül az egyik egy fekete esernyőt tartott a kezében. A kérdésre, hogy vajon az eső vagy a dobálózók elleni védelmet szolgálja, mosolyogva annyit mondott: "is". A miniszterelnök a házigazda kíséretében jött ki az épületből és gyorsan a mikrobuszához sietett, miközben a legalább ötven méterre, az út túloldalán álló tüntetők ismét elkezdték skandálni, hogy "Gyurcsány, takarodj!" A fekete esernyőre végül már egyáltalán nem volt szükség: dobálózással senki sem próbálkozott és az eső is elállt.