Vesztett a halottakat összecserélő kórház

Vágólapra másolva!
Pert nyert a kórházzal szemben az a család, amely három évvel ezelőtt csak a ravatalnál vette észre, hogy elcserélték elhunyt hozzátartozójuk testét. A Dél-pesti Jahn Ferenc Kórháznak kártérítést kell fizetnie a rokonoknak, amiért kegyeletsértés történt. Máig nem derült ki, hogyan történhetett a halottcsere.
Vágólapra másolva!

Egy három évvel ezelőtti halottcsere miatt több millió forint kártérítést kell fizetnie a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórháznak kegyeletsértés miatt. A Fővárosi Bíróság szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítélete szerint az egészségügyi intézmény megsértette az elhunyt emlékét és a rokonok kegyeleti jogát - erről a felpereseket képviselő Mikófalvi Gábor ügyvéd számolt be.

A cserét a család csak a ravatalnál vette észre, utólag az derült ki, hogy a kórház patológiai osztályán valaki a boncolást követően három elhunyt ember azonosító céduláját összecserélte.A család öt tagját képviselő ügyvéd felhívta a figyelmet arra, hogy sem a rendőrségi eljárás, sem pedig a kórház belső vizsgálata nem hozott eredményt; azóta sem derült ki, ki cserélte el a holttesteket.

A szerdai ítélet helybenhagyta a Fővárosi Bíróság korábbi, első fokú ítéletét, amely szerint azzal, hogy a kórház a hozzátartozóknak egy másik elhunyt holttestét adta ki, megsértette az elhunyt emlékét, és a hozzátartozók kegyeleti jogát. A bíróság ezért az öt hozzátartozónak személyenként vagyoni és nem vagyoni kártérítést is megítélt, de az ügyvéd - arra hivatkozva, hogy erre nem hatalmazták fel - nem árulta el, milyen összegről van szó. A kórháznak az ítéletet két országos napilapban közzé is kell tennie.