Erdők beépítéséből remél pénzt Pokorni kerülete

Vágólapra másolva!
173 ezer négyzetméter zöldterületet minősítene át építési övezetté, vagy nyilvánítana közösségi zöldterületből valamely intézmény területévé a XII. kerület. A fideszes vezetésű önkormányzat a tervet azzal indokolja, hogy az komoly bevételt hozna. A kerületi MSZP és az SZDSZ szerint érthetetlen, miért van szükség az erdők és parkok beépítésére. A kerületet irányító Pokorni Zoltán kabinetfőnöke szerint a területek többsége csak papíron erdő. A döntés csak akkor lép életbe, ha arra rábólint a főváros is.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután tárgyalja a XII. kerületi önkormányzat a tervezetet, amely azt javasolja, hogy 173 516 négyzetméternyi zöld övezetet (erdőt, közparkot) minősítsenek át építési övezetté vagy közösségi (azaz mindenki számára nyitva álló) területből intézményi (azaz zárt) területté. A fideszes vezetésű önkormányzat lakóövezetté nyilvánítana például 20 ezer négyzetmétert a Kútvölgyi út közelében fekvő Dániel úti kiserdőből. A MOM park közelében fekvő Gesztenyéskert 11 ezer négyzetméterének egy részén parkoló épülne, a Hollosy Simon utca alatt pedig mélygarázs létesülne.

Az ingatlanok átminősítését a kerület legtöbbször azzal indokolja, hogy bevételt hoz az önkormányzatnak. Számos zöld övezetet ugyanis olyan területté minősítenének át, ahol családi házakat lehet építeni. Ilyen például az Árnyas utca, ahol 8 ezer, az Irtás utca, ahol 10 ezer négyzetméternyi erdő helyén lehetne házakat építeni, ha megvalósulna a kerület előterjesztése. Van olyan terület is a kerületi előterjesztésben, amit arra hivatkozva sorolnának át, hogy azt egy ott fekvő étterem tulajdonosa kérte. Egy másik telek átminősítését például azzal indokolják, hogy az azon elterülő templom tudjon terjeszkedni.

Az ellenzéki MSZP- és SZDSZ-frakció a javaslatnak csak néhány elemével ért egyet - például, ha egy szobornak kell helyet biztosítani, vagy ha egy utat sétálóutcává alakítanak; az előbbire több, az utóbbira kevesebb példa szerepel az előterjesztésben -, de a koncepciót összességében elfogadhatatlannak tartja. Az SZDSZ számításai szerint jóval több, 264 ezer négyzetmétert minősítene át a kerület, ez azonban túlzó számítás: az ellenzéki párt azokat is az érintett területek közé számolta, amikor nem zöld területeket minősítik át más kategóriába. A szocialisták és a szabad demokraták szerint érthetetlen, miért van szükség a jelenleg érintetlen erdők és parkok ekkora mértékű beépítésére.

Ezüstkészlet

"Óvni kéne, mint a nagymama ezüstkészletét" - fogalmazott az [origo]-nak Nádasi Tibor, az SZDSZ frakcióvezetője, aki szerint a fakivágás mellett a felvonuló munkagépek is komoly környezeti károkat okoznának. Élő Norbert, a szocialisták kerületi frakcióvezetője szerint az átminősítés különösen a magántulajdonban lévő területek esetén érthetetlen, mivel az átsorolás után a tulajdonos jóval drágábban tudja értékesíteni az ingatlant. Ilyen például a Járőr utca, ahol 12 ezer négyzetméternyi, részben kerületi, részben magántulajdonú erdőből lenne lakóövezet.

A tervezettel kapcsolatban megkerestük a XII. kerültet. Telefonos interjút kértünk, de kérdéseinkre Pokorni Zoltán polgármester kabinetfőnöke, Váczi János közleményben reagált. A kabinetfőnök szerint az érintett területek többsége sem művelési ágát, sem állapotát tekintve nem erdő. Jó példa erre Váczi szerint a Jánoshegyi úton több évtizede álló, állami tulajdonú Sporthotel, ami erdőként van besorolva, valójában azonban egy többszintes épület. Váczi pozitívumként említette azt is, hogy a Dániel úti erdőt nem épül be teljesen, hanem egy részén közpark létesül.

A feles többséget igénylő javaslat elfogadására nagy esély van, a 28 tagú képviselőtestületben ugyanis 17 képviselője van a Fidesz-KDNP-nek. Váczi hozzátette: az előterjesztés elfogadása után hatástanulmányok készülnek, a végleges javaslat ezt követően születik meg. A döntés azonban csak akkor lép életbe, ha arra a fővárosi közgyűlés is rábólint. Az MSZP frakcióvezetője szerint viszont kicsi annak a valószínűsége, hogy az MSZP-SZDSZ többségű főváros közgyűlés ne venné figyelembe a helyi ellenzék tiltakozását. Ezt valószínűsíti az is, hogy a jelenlegi előterjesztésben több javaslat kapcsán is ez olvasható: "a főváros korábban nem támogatta."

"A zöld területeiből akar pénzt csinálni a kerület" - értékelte az önkormányzat javaslatát a Jávor Benedek, a Védegylet munkatársa. A környezetvédő civil szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy egy önkormányzat befektetési eszköznek tekinti a zöld övezeteit. Jávor szerint jelenleg is kevés zöld övezettel rendelkezik a főváros, így a további beépítések ellen mindenképpen fel kell lépni. A Védegylet szerint a fővárosban egy főre 14 négyzetméter jut, miközben 20-30 négyzetméter lenne az ideális. Bécsben ugyanez a szám Jávor szerint 100 négyzetméter.