December 21-től Schengenen belül vagyunk

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió (EU) tagállamainak szakminiszterei alkalmasnak minősítették a csatlakozáshoz Magyarországot, és vele még nyolc új tagállamot, így december 21-től megszűnik a belső határellenőrzés, viszont fokozódik schengeni övezet külső határainak ellenőrzése.
Vágólapra másolva!

December 21-től megszűnik a határellenőrzés Magyarország "schengeni belső határai", vagyis az osztrák, a szlovén és a szlovák határ mentén, tehát ahol fizikailag lehetséges az átjutás például Magyarországról Ausztriába, ott ellenőrzés nélkül át lehet menni - közölte csütörtökön Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter magyar újságíróknak Brüsszelben.

A nap folyamán az Európai Unió tagállamainak szakminiszterei jóváhagyták azokat az értékeléseket, amelyek alkalmasnak minősítették Magyarországot és nyolc másik új EU-tagállamot, hogy csatlakozzanak a határellenőrzés nélküli közlekedést biztosító schengeni övezethez.

A schengeni övezet külső határai mentén ugyanakkor alaposabb lesz az ellenőrzés - tette hozzá a miniszter. Mint mondta, ott megmaradnak a határrendészeti kirendeltségek is.