Csúszik az otthon szülés szabályozása

Vágólapra másolva!
A múlt héten még erre a hétre ígérte az Egészségügyi Minisztérium, hogy előáll az otthon szüléssel kapcsolatos szabályozás javaslatával, most viszont azt mondják, csak a jövő hét végére készülnek el a tervezettel. Utána újabb egyeztetésre hívják a témában megszólaló szervezeteket, a végleges szabályozás csak ezt követően készülhet el.
Vágólapra másolva!

November első napjaira ígérte még a múlt héten az egészségügyi tárca, hogy sajtótájékoztatón ismertetik az otthon szülésre vonatkozó szabályozás tervezetét. Pénteken azonban közleményt adtak ki, mely szerint a tárca csak a jövő hét második felére alakítja ki saját javaslatát.

Az anyagot elküldik az otthon szülést támogató szervezeteknek és a szakmai kollégiumnak is. Ezután újabb egyeztetésre hívják a szakmai és az emberi jogi szervezeteket, valamint az otthon szülést támogató szervezetek képviselőit. A végleges szabályozás csak ezután készül el.

A tárca tervezetét már az előtt kritikák érték, hogy azt hivatalosan nyilvánosságra hozták volna. A Társaság a Szabadságjogokért szervezet szerint a parlament elé terjesztendő jogszabálytervezetben olyan feltételeket támasztanak az otthon szülő kismamák elé, amelyet csak egy kórház tud teljesíteni.

A vita különösen az után lángolt fel, hogy az utóbbi hetekben nyilvánosságot kapott több olyan eset, amikor komplikációk léptek fel otthoni szüléseknél. Szeptember végén egy csecsemő meg is halt, ebben az ügyben a rendőrség nyomozást is indított.

A Horváth Ágnes vezette tárca szeptember közepén azt ígérte, hogy már 2008 elején hatályba léphet az otthon szülést szabályozó törvényt. A tárca akkori álláspontja szerint az esetek döntő részében indokolatlan lenne az otthon szülés tiltása, viszont olyan szabályokra van szükség, amelyek minimálisra csökkentik a kockázatot.

A szabályozás érinteni fogja a közreműködők szakmai végzettségét, a kórházi biztonsági háttér megszervezésének szükségességét, valamint azokat a körülményeket, amelyek megléte esetén nem szabad otthon szülést végezni. Ilyenek lehetnek az anya kora, a terhesgondozás során felmerült, veszélyeztetettségre utaló jelek vagy a korábbi szülések esetén felmerült komplikációk.