Az EU főbiztosával tárgyalt Fodor Gábor

Vágólapra másolva!
Az országhatáron átterjedő környezeti hatásokról, az éghajlatváltozással kapcsolatos feladatokról és a génmódosított mezőgazdasági terményekről tárgyalt szombaton Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Budapesten tartózkodó Stavros Dimas-szal, az Európai Bizottság környezetvédelmi főbiztosával.
Vágólapra másolva!

Fodor Gábor tájékoztatta Stavros Dimast a Rába szennyezésével kapcsolatos osztrák-magyar együttműködésről, valamint a Heilingenkreuz-ba tervezett hulladékégetővel és a verespataki aranybánya-beruházással kapcsolatban megtett magyar lépésekről. A tájékoztatás szerint környezetvédelmi miniszter kijelentette: a magyar fél számára megnyugtatóbb lenne, ha az égetőmű a határtól távolabb létesülne.

A ciános technológia tilalmáról szólva Fodor Gábor hangsúlyozta: Magyarország érdekelt abban, hogy az Európai Unióban ne lehessen ilyen eljárást alkalmazni.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos feladatokat illetően a környezetvédelmi főbiztos és a miniszter egyetértett abban, hogy az EU tagállamoknak meg kell egyezniük a széndioxid-kibocsátás csökkentéssel és a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos vállalásokról.

A genetikailag módosított növények termesztéséről szólva - a közlemény szerint - Fodor Gábor arról tájékoztatta az Európai Bizottság környezetvédelmi főbiztosát, hogy hazánkban ötpárti politikai konszenzus van az ilyen termények tilalmáról. A génmódosított terményekkel kapcsolatban Stavros Dimas és Fodor Gábor egyetértett abban, hogy fontos lenne, ha az Európai Unió erre vonatkozó döntéshozatali mechanizmusa szabványosabbá válna.