Adótörvényekről és a nép ügyvédjéről szavaz a parlament

Vágólapra másolva!
Új főiskoláról, a fenntartható fejlődési stratégiáról, a nép ügyvédjével kapcsolatos törvénymódosításról és az áfatörvény újraalkotásáról is szavaznak a képviselők kedd délután a parlamentben. Vita lesz az ORTT jövő évi költségvetéséről, a jövő nemzedék ombudsmanáról, a nyugdíjtörvény módosításáról, és újra napirendre kerül a parlamenti női kvóta ügye is.
Vágólapra másolva!

A képviselők többek között szavaznak a felsőoktatási törvény módosításáról. Ennek értelmében új felsőoktatási intézmény jön létre - a budapesti Wekerle Sándor Üzleti Főiskola -, illetve átalakul a Pázmány Péter Katolikus Egyetem - amelybe beolvad a Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola -, valamint a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem - amely egyesül a a Berzsenyi Dániel Főiskolával. Új nevet kap a Nemzetközi Üzleti Főiskola (International Business School), ezentúl IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola lesz a neve.

Szavaznak a Fenntartható Fejlődési Tanács létrehozásáról, amely a stratégia megújításában, végrehajtásában közreműködő szervezetekből áll majd. Elnöke az Országgyűlés mindenkori elnöke lesz.

Módosító indítványokról szavanak a nép ügyvédjével kapcsolatos törvénymódosítás esetében. Ennek lényege, hogy a rászorulóknak eddig csak peren kívül ingyen dolgozó jogi tanácsadók peres ügyekben is közreműködhetnek majd.

Szavaznak az áfatörvény újraalkotásáról. A hatályos áfatörvényt ugyan kidobhatjuk, de a módosítások váhatóan nem érintik az áfakulcsokat. Részletes vitára bocsátanak néhány, a 2008-as költségvetést megalapozó törvénymódosítást.

Megvitatják a képviselők az ORTT 2008-as költségvetését. Az erről szóló javasalt szerint a testület másfél milliárdos támogatást kap, ugyanakkor hat és fél milliárdos bevéltelt terveznek különböző műsorszolgáltatási, frekvenciapályázati díjakból.

Ugyancsak részletes vita lesz a jövő nemzedék állampolgári biztosa hivatalának létrehozását lehetővé tévő törvénymódosításról, és újrta a napirendre kerül a parlamenti női kvóta ügye is.

Vitáznak a képviselők még a nyugdíjtörvény módosításáról. A javaslat egyebek mellett a férfiak előre hozott öregségi nyugdíjra való jogosultságát érinti, de csak 2009 után, illetve az szerepel benne, hogy 2009-től megszüntetnék a résznyugdíjat és a nyugdíjminimumot, ugyanakkor minden 1993. március elseje előtt megözvegyültnek biztosítanak özvegyi nyugdíjat.

Vita lesz a helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszeréről szóló törvény módosításáról. Ennek értelmében a helyhatóságok indokolt esetekben eltérhetnek majd a támogatásokban eredetileg jóváhagyott szakmai-műszaki tartalomtól.