Orvosok kérnek diszkréciót az otthon szülőknek

Vágólapra másolva!
Diszkréciót kér az otthon szülőknek, és az otthon szülés szabályozása mellé állt egy nyílt levélben tíz orvos - írja a Népszabadság. A doktorok többek között arról írnak, hogy ők nem biztatnak az otthon szülésre, de elvitathatatlannak tartják az erre való jogot.
Vágólapra másolva!

Nyílt levélben állt az otthon szülés szabályozása mellé, és kért diszkréciót az ezt vállalóknak tíz orvos - írja a Népszabadság. A kórházakban és a mentőszolgálatnál dolgozók "a hatályos törvényeknek megfelelően semmilyen információt önhatalmúlag ne szolgáltassanak ki" - kérik az orvosok.

A dokumentum szerint - amelynek elkészítését Szebik Imre orvos-bioetikus és Lobmayer Péter kezdeményezte - nemzetközi adatok bizonyítják, hogy a tervezett otthon szülés biztonságos akkor, ha a várandósság "alacsony kockázatú".

Az orvosok szerint a kórházakban megkülönböztetés nélkül kell ellátni minden olyan anyát, aki a szülését otthon kezdte, és szükséges, hogy az szülés kezdeténél jelen lévő szakemberek elkísérhessék őt, és részt vehessenek kórházi kezelésében is.

A nyílt levél aláírói szerint ők nem biztatnak senkit az otthon szülésre, de elvitathatatlannak tartják az erre való jogot.

Az egészségügyi tárca a héten készíti el az otthon szülés szabályozásának tervezetét. ezt követően egyeztetésre hívja a szakmai és az emberi jogi szervezeteket, valamint az otthon szülést támogató szervezetek képviselőit, és ezután véglegesítik az anyagot.