Vizsgálná a Fidesz Kóka villaépítését

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot követel a Fidesz Kóka János gazdasági miniszter villaépítési ügyében. Az ellenzéki párt szerint álszent, hogy akkor találtak feketemunkásokat a gazdasági miniszter házának építkezésén, amikor a kormány az illegális foglalkoztatás ellen kampányol. A kormányszóvivő szerint Kóka ellen már volt vagyonosodási vizsgálat, ráadásul az építkezés kivitelezőjével azonnal szerződést bontott, amikor kiderült, hogy feketén alkalmaz munkásokat.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc még a nap folyamán rendeljen el vizsgálatot Kóka János villaépítési ügyében - mondta Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke a gazdasági miniszter svábhegyi háza előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján. A politikus arra is felszólította a kormányfőt, hogy kezdeményezzen vagyonnyilatkozati eljárást Kóka ellen.

Deutsch-Für szerint akkor találtak feketemunkásokat és egy körözés alatt álló embert a gazdasági miniszter házának építkezésén, amikor a kormány az illegális foglalkoztatás ellen kampányol. A fideszes politikus szerint álszent, hogy Kóka korábban arról beszélt, hogy ha van ma Magyarországon szabályos építkezés, akkor az övé az. Ezzel szemben az az építkezés minden elemében a mutyi, az ügyeskedés, a simli, az összejátszás, a hatalmi pozícióval való visszaélés szimbóluma - mondta a politikus.

Deutsch-Für Tamás minden egyes felvetése hamis vagy csúsztatás - írta közleményében Daróczi Dávid kormányszóvivő, aki szerint Kóka az adott ügyben megtett mindent, ami jog szerint és erkölcsileg elvárható: szigorú szerződési feltételeket írt elő, majd azok megszegése után azonnal szerződést bontott az építkezés kivitelezőjével. A kormányszóvivő szerint a vagyonosodási vizsgálat felesleges, azon a tárca vezetője már átesett. Az APEH ugyanis a kormány valamennyi tagjánál, köztük a miniszterelnöknél és a gazdasági miniszternél is végezett vagyonosodási vizsgálatot, és mindent rendben talált - fogalmaz a közlemény.

A szóvivő szerint a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos felvetés is csúsztatás. A gazdasági miniszternek országgyűlési képviselőként évente egyszer kell vagyonnyilatkozatot tennie. Az idén indult építkezés tehát egyébként sem szerepelhetne a tavalyi évről szóló, 2007. januárjában készült vagyonnyilatkozatban. A 2007-es évre vonatkozó nyilatkozatot pedig majd csak az év lezárása után, 2008-ban kell leadnia Kóka Jánosnak - írja Daróczi.

Arról, hogy a hétvégén munkaügyi felügyelők feketemunkásokat értek tetten a gazdasági miniszter építkezésén, elsőként az Index számolt be. Az ügy szóba került a parlament hétfői ülésén is. Kóka János akkor azt mondta: épülő villája esetében egy fővállalkozó alvállalkozója nem tartotta be a szerződést, amit azonnal fel is bontott vele a kiviteleztető cég. A miniszter hozzátette: a jövőben valamennyi szerződés esetében kötelezni fogja a vállalkozókat a jogszerű eljárásra.