Tárgyal a sztrájk előtt a Liga és a kormány

Vágólapra másolva!
Csütörtökön egyeztet a sztrájkra készülő Liga szakszervezet és a kormány tárgyalócsoportja. November 21-re sokan terveznek munkabeszüntetést: a vasutasok, a buszsofőrök és az áramszolgáltatók is.
Vágólapra másolva!

Egyeztet csütörtökön a kormányzati tárgyalócsoport a Liga Szakszervezetekkel a november 21-re tervezett sztrájk miatt. Az érdekképviselet három témában kezdeményezett tárgyalást - közölte a Liga. A tárgyalás nyilvános lesz, ha a kormány tárgyalócsoportja is beleegyezik.

A Liga egyrészt azért jelentette be a sztrájkot, hogy a kormány vonja vissza a jövő év elejétől érvényes kedvezőtlenebb nyugdíj-számítást. Az új számítási mód gyakorlatilag egy hónapnyi nyugdíjat von el a nyugdíjasoktól, miközben a konvergenciaprogram egyébként is igen jelentős terheket ró a társadalomra - hangsúlyozza az érdekképviselet. A tiltakozással azt is el szeretnék érni, hogy a korkedvezményes nyugdíjazás rendelkezéseinél ne csak a kedvezményezett szakmai körből való kikerülés, hanem az oda bekerülés szabályaival is foglalkozzanak. Tiltakoznak majd az egészségbiztosítási reform tervezett formája ellen is.

A vasutasok és buszsofőrök után szerdán a villamosenergia-ipari dolgozók is úgy döntöttek, hogy sztrájkolnak. November 21-én három erőmű és egy áramszolgáltató dolgozói kétórára függesztik majd fel a munkát. A vasutasok, a Vas és Békés megyei buszvezetők már korábban bejelentették, hogy nem dolgoznak jövő szerdán. A vasutasok hat órán át, a buszsofőrök reggel két órát - reggel 6 és 8 között - sztrájkolnak. A vasutasok 38 szárnyvonal bezárása ellen tiltakoznak. A Liga szerda estére tüntetést is szervez a Kossuth térre. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt ajánlja tagságának, hogy szolidaritásként vegyenek részt a tiltakozó akcióban.