Helyreigazítási pert nyertek Veres fiai

Vágólapra másolva!
Helyreigazításra kötelezte a bíróság a Magyar Nemzetet és a Hír TV-t, amiért valótlan állításokat tettek közzé Veres János pénzügyminiszter két, üzleti vitába keveredett fiáról. A politikus gyerekeit védelmi pénz szedésével, zsarolással és erőszakos fenyegetéssel kapcsolatba hozták, a bíróság szerint jogsértő módon. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Első fokon - még nem jogerősen - pert nyertek Veres János pénzügyminiszter fiai a Magyar Nemzet és a lap online szerkesztősége, valamint a Hír TV ellen, a sajtóorgánumokat valótlan állítások miatt a Fővárosi Bíróság helyreigazításra kötelezte - közölte Veres Gábor és Veres Tamás ügyvédje pénteken.

A bíróság szerint a Magyar Nemzet valótlanul állította, hogy a pénzügyminiszter fiai a nyírbátori Azfeszt fesztivál szervezése során zsarolást követtek volna el, s hogy egyikük 2006-ban egyetértően végignézte volna egy helyi büfés bántalmazását. Kimondták: a lap hamis látszatot keltett azzal az állításával, hogy a büféstől a folyamatos nyitva tartásért kért 300 ezer forint mintegy védelmi pénzt jelentett volna. Az ítélet szerint ugyanis nem jogszerűtlen, hogy a szervezők a rendezvény ideje alatti folyamatos nyitva tartást külön díjhoz kötötték. A Hír TV augusztus 17-ei adásában - a bíróság szerint valótlanul - azt állította, hogy Veres Gábor a fesztivál szervezése során úgynevezett védelmi pénzt kért volna egy vállalkozótól.

Az ügyvéd szerint az is valótlan állítás, hogy a Veres fiúk "maffiózóként" megfenyegették volna a büfést, és erőszakot helyezték volna kilátásba. A sajtóorgánumok azt a látszatot keltették, hogy a kialakult üzleti vita jogilag önbíráskodásnak vagy zsarolásnak minősül, illetve hogy Veres Tamás jelenlétében fojtogatás történt volna - derül ki a bírósági döntést ismertető közleményből.

A Veres fiúk, a nyírbátori Azfeszt fesztivál szervezői és a büfés között az idén júniusban robbant ki az üzleti vita, ugyanis - hasonlóan a többi nyírbátori kulturális rendezvény szervezőihez - pénzt kértek az árusítási lehetőségért a fesztivál idejére. A büfés nem akart fizetni, nyitvatartási szerződésére hivatkozott, amelyről később megállapították a hatóságok, hogy az érvénytelen volt. A pénzkérésről rejtett kamerás felvétel készült, amelyet a Hír TV-ben bemutattak.