Orvos nélkül is lehetne otthon szülni

Vágólapra másolva!
Az otthon szülésből levizsgázott szülésznő is vezethetne szüléseket kórházon kívül az Egészségügyi Minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott tervezete szerint.  A szülésnél legalább két egészségügyi dolgozónak jelen kellene lennie és készenlétben kellene állnia egy háttérkórháznak, ahol szükség esetén fogadják a szülő nőt.
Vágólapra másolva!

Legalább tízéves gyakorlattal rendelkező szülész-nőgyógyász szakorvos vagy az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet tanfolyamát sikeresen elvégző szülésznő vezethetne a jövőben otthon szüléseket - áll az Egészségügyi Minisztérium kormányrendelet-tervezetében. Rajtuk kívül minimum egy egészségügyi dolgozónak jelen kellene lennie a szülésnél.

A várandós nőnek a terhesség 36. hetéig írásban kellene nyilatkozni arról, hogy otthon szeretne szülni, erről a szülésznő vagy a szakorvos lenne köteles értesíteni egy úgynevezett háttérkórházat. A kórháznak szintén írásban kellene jeleznie, hogy tudomásul vette a várható otthon szülést. A kórháznak kellene elvégeznie az otthon szülést támogató vizsgálatokat, az újszülött szűrővizsgálatait, illetve fogadni a várandós nőt, ha mégis szükségessé válik a kórházba szállítása.

A szülés megindulásakor a szakorvosnak vagy a szülésznőnek kellene értesítenie a háttérkórházat és az Országos Mentőszolgálatot. Ha olyan komplikációk lépnek fel, amelyek nem teszik lehetővé, hogy a szülő nőt a háttérkórházba szállítsák, akkor a legközelebbi ügyeletes kórháznak kell fogadnia.

Külön rendeletben határoznák meg, hogy milyen betegségek, illetve körülmények esetén nem lehetne otthon szülni. Ilyen például az anya magas vérnyomásos betegsége, a cukorbetegség minden formája, véralvadási zavarok, szívbetegség vagy az epilepszia. Szintén tilos lenne otthon szülni annak az anyának, akinek korábbi szülésénél vállelakadás történt vagy 4500 gramm fölötti súllyal született gyereke. Nem szülhetne lakásában az sem, akinek már korábban volt császármetszése.

Miniszteri rendeletben sorolnák fel azokat a helyzeteket is, amikor a szülés levezetőjének úgy kell döntenie, hogy a szülés mégis kórházban történjen. Ilyen például, ha a magzat szívhangja nem megfelelő, vagy az anya belázasodik. Ugyanebben a rendeletben szerepelnének azok a műszerek, gyógyszerek és kiegészítő eszközök, melyeket be kellene szerezni az otthon szüléshez.

A javaslatról a jövő héten társadalmi vita kezdődik, a törvénymódosítások január 1-jétől lépnek életbe.

Az utóbbi hónapokban ismét fellángolt az otthon szülések körüli vita, különösen az után, hogy nyilvánosságot kapott több olyan eset, amikor komplikációk léptek fel otthoni szüléseknél. Szeptember végén egy csecsemő meg is halt, ebben az ügyben a rendőrség nyomozást indított.