Lasszóval fogják a smasszereket a börtönök

Vágólapra másolva!
Egyre kevesebb a börtönőr. Havi 70 ezerért dolgozik egy kezdő felügyelő a hazai börtönökben, miközben egy kezdő rendőr is 110 ezret kap. Van olyan börtön, ahol éjszaka már csak egy fegyveres van szolgálatban, és hiába épülnek új intézetek, ha nem lesz fegyőr, a rabokat sem vihetik oda. A bv-dolgozók tarthatatlan helyzete miatt egy kormánypárti képviselő módosítaná a jövő évi költségvetést.
Vágólapra másolva!

Drámai helyzetben van a büntetés-végrehajtás, mert a börtönőrök rendkívül alacsony fizetése miatt egyre kevesebben választják ezt a szakmát - áll abban az írásbeli kérdésben, amellyel Répássy Róbert fideszes képviselő tett fel Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszternek. Répássy az után fordult a tárcavezetőhöz, hogy az Országgyűlés igazságügyi bizottsága szerdán kihelyezett ülést tartott Debrecenben, ahol meghallgatták Csere László, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának beszámolóját..

Répássy - a parancsnok beszámolójára hivatkozva - azt írja, a büntetés-végrehajtás tiszthelyettesi státusokat alig több mint 80 százalékban tudja feltölteni, vagyis egyszerűen nincs elég őr a börtönökben. Ez oda vezet, hogy van olyan börtön, ahol éjszaka egyetlen fegyveres őr van szolgálatban. Hiába épül új börtön Szombathelyen és Tiszalökön, azokat nem fogják tudni feltölteni, mert nincs elég ember a rabok őrzésére. Répássy azt tudakolja a minisztertől, hogy tud-e a szerinte kritikus helyzetről, illetve hogyan kívánja megoldani a problémákat.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának 2006-os évkönyve is megerősíti, hogy a szervezetben óriási a fluktuáció: 2006-ban több mint ezer ember távozott az összesen körülbelül 7700 fős állományból. A 2007 végén életbe lépő új nyugdíjszabályok miatt várhatóan még többen szerelnek le. Répássy szerint "a személyi állomány fegyelmi helyzete kritikus", és ezt alátámasztják az évkönyv adatai is: 2006-ban 649 börtönőrrel szemben indul fegyelmi eljárás, ami a teljes létszám kilenc százaléka.

A problémák legfőbb oka a pénzhiány: a bv-dolgozók szakszervezete szerint egy kezdő felügyelő mindössze 70 ezer forintot keres, míg egy kezdő rendőr körülbelül 110 ezret. A nagy különbség egyik oka, hogy a börtönőrök csak a köztisztviselői illetményalap 5 százalékát (jelenleg havi 1840 forintot) kapják úgynevezett őrzési pótlékként, míg más fegyveres testületeknél ez 40-50 százalék.

A súlyos helyzet kormánypárti politikusoknak is feltűnt: Laboda Gábor MSZP-s képviselő módosító indítványt nyújtott be a jövő évi költségvetéshez "a büntetés-végrehajtás összeomlásának megelőzése érdekében". Azt javasolja, emeljék az illetményalap 40 százalékára (havi 14 720 forintra) az őrzési pótlékot, ami éves szinten egy plusz havi bért jelentene a bv-dolgozóknak. A javaslat 800 millió forintjába kerülne a költségvetésnek, amit Laboda a miniszterelnökség dologi kiadásaiból faragna le.

Az [origo] szerette volna megkérdezni Takács Albertet, hogy van-e terve a tárcának a büntetés-végrehajtás helyzetének javítására, de a miniszter egyik munkatársától azt a választ kaptuk: a törvényes határidőn, 15 napon belül írásban válaszolnak Répássy kérdésére, és a sajtónak is csak leghamarabb jövő hétfőn nyilatkoznak.