Kis földrengés volt Hollókőn

Vágólapra másolva!
Kisebb földengés rázta meg vasárnap délután Hollókőt. Károkról nem érkezett jelentés, a polgármester repedésekre számít a műemlék vályogházakon.
Vágólapra másolva!

A Richter-skála szerinti 2,9-es erősségű földrengést észleltek vasárnap délután Hollókő lakói. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerint délután három óra körül lehetett érezni a földmozgást a Nógrád megyei településen.

Szabó Csaba helyi polgármester szerint a földrengés riadalmat okozott a faluban, a lakók az utcára mentek a házakból, de a rengés mindössze 5-6 másodpercig tartott. Arra számítanak, hogy a műemléki vályogházakon találnak majd repedéseket.

A polgári védelem szakemberei még vasárnap délután a helyszínre mennek és felmérik a helyzetet. Dobson Tibor szerint ehhez hasonló erősségű fölmozgás több is van évente Magyarországon. Az ilyen erősségű rengéseket már érzékelik az emberek, mert megmozdulnak a poharak a szekrényben, mozognak a bútorok, lengenek a csillárok, ám általában nem okoznak károkat.

Kiszely Márta, az MTA Szeizmológiai Intézetének szeizmológusa szerint Magyarországon évente 100-120 kisebb - maximum 2,5-es erősségű - földmozgást regisztrálnak. Ezek nagy része nem éri el az érzékelhetőség határát. Évente négy, öt olyan rengés van amelyek 2,5-3-as erősségűek. Az epicentrumban a földmozgás már jól érzékelhető, ám ezek károkat még nem okozó rengések. Az ennél erősebb mozgások - amelyek már jelentősebb károkat tudnak okozni - 15-20 évente fordulnak elő, a nagyon nagy károkat előidéző, 5,5-6,0-os földmozgások Magyarország területén 40-50 évente történnek.