"Nem szeretni kell takarítani, hanem tudni" - pesti nyilvános vécék

Vágólapra másolva!
Mihaszna Eta, mellépisilő angol turisták, a vécédíjat megtagadókat felmosólével fenyegető Éva - szereplők a pesti nyilvános vécék világából. Fotóriport a fővárosi illemhelyekről.
Vágólapra másolva!

Fotó: Szabó Pál

Lövölde tér kattintson

A szomszédos újságos szerint legalább két éve zárva van az első világháború előtti időket idéző nyilvános vécé. A téren kialakított játszótér egyik sarkánál álló épület oldalán bronzplakett hirdeti, hogy az 1984-es Bertz-féle illemhely mintájára készült 1994-ben. Áll egy hasonló a Nagymező utcán is. Azt azonban gipszkartonnal borították be - talán a sok vitát kiváltó mélygarázs jelenleg felfüggesztett építése miatt. Mellette műanyag dobozos szükség-vécé, de ez nem zavarta az egyik zöldmellényes biztonsági őrt: az [origo] ottjártakor éppen az utcára vizelt a két illemhely takarásában.

Fotó: Vanik Zoltán

Moszkva tér

Vasárnap már vagy harminc vendég járt a Moszkva téri illemhelyen, ami a metrólejáróhoz kapcsolódó épület alatti pincében van. A helyiség elhasznált, rendszerváltás előtti időket idéz, de a padló, a berendezés tiszta. "Óránként felmosok" - mondja Nándor, aki azonban csak beugró itt. A vécés szolgálati helyiségének falán meztelen nős poszter, a sarokban sípoló fekete-fehér monitor: a pincébe levezető lépcsőt mutatja. Látni rajta, ki jön, később visszanézhető hány kuncsaft volt, és egyezik-e számuk a kiadott blokkok számával.

Fotó: Vanik Zoltán

Batthyány tér

Zuhanyzóval is csábít a Batthyány téri közvécé. Ezt főként a környéken dolgozók szokták használni - mondja a vécésnéni, Eta. A saját bevallása szerint férje által csak Mihaszna Etának szólított nő kihasználja, hogy a hétvégén kevesebb vendég érkezik - körülbelül 20-25 volt délelőtt -, és a szokásos tisztításokon kívül a csempék közötti fugát is kisikálja. A nő állítja, hogy "a fiúk sokal rendesebbek", ha az illemhely használatáról van szó. Szerinte ez azért van, mert a nőknek otthon is ezt kell csinálniuk (tisztítani a vécét), itt viszont másra hagyhatják. Eta azonban nem riad vissza a feladattól "nem szeretni kell takarítani, hanem tudni" - vallja.

Fotó: Szabó Pál

Károly Körút

Külföldiek is jönnek, magyarok is - mondja Éva, aki a Deák téri templom sarka mögött, a Károly Körút mellett, az utcaszint alatt található mellékhelyiségben dolgozik. Amíg állt a Liberálisok Háza (az SZDSZ kampánysártra), addig sokkal több külföldi kuncsaft fordult meg itt - állítja. Na, nem mintha annyira oda lenne a turistákért. "Nix forint, nix euró" - idézi, mivel próbálják megúszni a 100 forintos vécéhasználati díjat a külföldiek. Pedig az egyeurósból még vissza is szokott adni egy százast. A nő azonban nem szívbajos, ha nagyon makacsul nem akar fizetni valaki, a felmosóvízzel fenyegeti. Meg is mutatja a piros vödröt, amit direkt nem önt ki, hogy kéznél legyen, ha a szükség úgy hozza. A pár sarokkal odébb, az Astoriánál lévő hasnoló vécében dolgozók sem elégedettek a külföldiekkel, szerintük az angolok és olaszok trehányok. "Még kezet sem mosnak, mellépisilnek" - mondják róluk, de a németekkel nincs baja Istvánnak, és három társának, akik tévét néznek egy-egy doboz sör mellett a szolgálati helyiségben.