Bepanaszolta a rendőrséget az előállított újságíró

Vágólapra másolva!
Panaszt emel a rendőrség eljárásával szemben Barcs Miklós, a hvg.hu munkatársa a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet jogsegélyszolgálatán keresztül. Az újságíró azt is meg fogja támadni, ha postázzák neki a pénzbüntetést.
Vágólapra másolva!

A hvg.hu munkatársa kifogásolja előállítását, amire szombaton került sor, amikor munkáját végezve tudósítani próbált egy be nem jelentett tüntetésről, és sérelmezi azt is, ahogyan előállítását követően a kőbányai rendőrkapitányságon bántak vele - közölte Hirschler Richárd, a hvg.hu főszerkesztője. Hozzátette: a TASZ a kőbányai rendőrkapitányságon felvett jegyzőkönyv másolatát már bekérte, de azt egyelőre nem találják, mert "eltűnt".

Barcs Miklóst a rendőrök feltartóztatták, igazoltatták, majd rabomobilban a kőbányai kapitányságra vitték, és csak másnap, a hajnali órákban engedték ki. A kapitányságon négy órán keresztül várakoztatták, állnia kellett, amíg végre egy cellában elhelyezték, majd két órával később két rendőrnő jegyzőkönyvet vett fel az esetről.

A rendőrök tájékoztatták őt, hogy a március 11-én életbe léptetett határozat alapján, "jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenállás" címén 40 ezer forintra fogják megbüntetni. Hirschler Richárd szerint amint kijön a pénzbüntetésről szóló határozat, Barcs - a TASZ közvetítésével - azt is meg fogja támadni.

A hvg.hu főszerkesztője szerint munkatársának hatórás megvárakoztatása sem elfogadható, ilyenkor ugyanis az előállító hatóságnak a lehető leggyorsabban meg kell győződnie az illető személy kilétéről.

Pelle Andrea, a TASZ ügyvivője, a jogsegélyszolgálat vezetője a hvg.hu-nak elmondta, panasszal élnek a rendőrségi eljárással szemben, ugyanis az igazoltató rendőrök anélkül állították elő Barcsot, hogy tisztázták volna, nem tüntet, hanem sajtómunkát végez.

Az előállított két újságíró ügyében kialakult álláspontok megvitatására újságírók és jogvédők szervezeteit hívta kerekasztal-beszélgetésre kedden Kökényesi Antal, az országos rendőr-főkapitány helyettese - közölte az ORFK sajtóirodája

Az előállítás ellen tiltakozott a Freedom House is. A tüntetésről tudósító újságírók ellőállítása a sajtó szabadságának és az állampolgárok tájékoztatáshoz való jogának súlyos megsértése - reagált kedden az esetre a nemzetközi szervezet. Közleményükben arra utalnak, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESz) az idén kiadott vonatkozó ajánlása kifejezetten a tüntetésről beszámoló sajtómunkások aktív támogatását írja elő a rendőrség számára.