Félidőre letudta magyar exportját a Gripen

Vágólapra másolva!
Újabb, több mint 6,5 milliárd forint értékű exportot ismert el az illetékes magyar bizottság november elején a Gripen vadászgépek ellentételezésére. Ezzel a svédek gyakorlatilag teljesítették vállalt export-kötelezettségüket - tudta meg az [origo]. Pedig nem szorított a határidő: eredetileg 2015-ig kellett volna 191 milliárd forintot befektetniük Magyarországon a vadászgépek vásárlásáról szóló szerződés értelmében. Jövő év közepére viszont teljesen lezárulhat a program. Az [origo] kérte a minisztériumtól, hozza nyilvánosságra, milyen teljesítésekre bólintottak rá.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag teljesítette az ellentételezési megállapodásból következő export-kötelezettségeit a Gripen International - közölte az [origo] kérdésére a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, miután az Ellentételezési Bizottság utolsó, november 9-i ülésén a svéd partner újabb vállalásaira is rábólintott. Gripen repülőgépek beszerzése fejében vállalt többletexportot így lényegében kipipálták, de a befektetési kötelezettséggel együtt számított, összes vállalásuk is már közel 98 százalékban teljesült, miközben ezek eredeti határideje 2015 volt.

A bizottság - amely negyedévente ül össze a svédek által elszámolásra benyújtott üzletek megvitatására - tartalmi és formai szempontból is rendben talált mindent, Beleéertve az ellentételezési export teljesítéseként jóváhagyott 239,5 millió svéd koronát (több mint 6,5 milliárd forintot) - közölte a tárca sajtóosztálya. Elfogadtak továbbá nettó 11,9 millió korona (326 millió forint) befektetési teljesítést is, amivel a Gripen International befektetési kötelezettségei 92 százalékot meghaladóan, összes kötelezettségei pedig közel 98 százalékos mértékben teljesültek - tették hozzá.

A novemberben elfogadott export és a befektetések is nagyrészt az Electroluxhoz kötődnek. Az [origo] kérte a szaktárcától az eddig elfogadott összes teljesítés listáját, hogy megismerhessük, az állami pénzből finanszírozott gépvásárlás ellenében, milyen üzletek valósultak meg Magyarországon ilyen gyorsan, a határidő előtt 7 évvel.A minisztérium korábban az [origo] kérésére kis huzavona után kiadta a 2001 decemberében aláírt ellentételezési megállapodást, bár eredetileg arra hivatkozott a GKM, hogy az nem nyilvános.

Az Orbán-kormány 2001 decemberében írta alá a svéd partnerrel a Gripen repülőgépek bérleti díjának 110 százalékos ellentételezéséről (offset) szóló megállapodást, amely kibővült, amikor 2003 februárjában a kormányzó MSZP-SZDSZ koalíció megváltoztatta az eredeti szerződést, és közel kétszer akkora összegért fejlettebb, magyar tulajdonba kerülő gépeket rendelt. A frissen elfogadott teljesítéseknek köszönhetően, a jelenleg 98 százalékban megvalósult program így a jövő év közepén már véget is érhet.

Szabó Sándor, a tárca ellentételezésért felelős osztályának vezetője korábban részletesen elmondta, hogyan folyik az offset teljesítésének jóváhagyása. A Gripen szedi össze az elismertetni kívánt befektetéseket és exportot, ezeket a tételeket tárgyalja meg a több tárcához tartozó, szakértőkből álló Ellentételezési Bizottság. Minden egyes üzletről külön szavaznak, eldöntik, elfogadják-e, esetleg kérnek-e valamilyen további igazolást, információt, mielőtt beszámítják.

"Fillérre minden ki van számolva" - jelentette ki Szabó Sándor, aki elmondta, könyvvizsgáló vizsgálja át a cégek benyújtott mérlegét, üzleti adatainak hitelességét. Előfordul, hogy kimennek az ellentételezésben résztvevő valamelyik céghez, ha a benyújtott teljesítéssel kapcsolatban kétség vagy kérdés merül fel, de rendszeresen nem ellenőrzik ezeket, erre nincs is kapacitásuk. Ha a benyújtott papírokat a könyvvizsgáló, illetve a bizottság rendben találja, akkor elfogadják azt. Várhatóan jövő májusban lesz végleges a lista, amikor hivatalosan is mérleget vonnak majd a svédek által hozott befektetések és exportbővítés összesítésével.