Besokallt masinisztának nem kell a sztrájk

Vágólapra másolva!
Humánus és besokallt masiniszta packázott a szerdán reggel 6-kor kezdődött vasutas sztrájkkal. Az utasok többsége tudta, mi a helyzet, de néhányan árnyékra vetődtek, egy külföldi szerint bullshit (szarság) a sztrájk, amihez két megyében a buszvezetők és országszerte sok tanár is csatlakozott. Egy pesti iskolában még egy diák is a sztrájkot emlegette. A vasutasok délben felvették a munkát, de a megszokott rend csak csütörtök hajnalra állhat helyre.
Vágólapra másolva!

Hat órakor kezdődött az országos vasutassztrájk. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) a mellékvonalak - kedden visszavont - bezárása, a menetrend szűkítése, és az ezzel járó munkahely-megszűnések, illetve az új egészségbiztosítási rendszer ellen tiltakoznak. A sztrájkhullámot reptéri dolgozók kezdték hajnalban, ők 2-4-ig nem pakoltak csomagokat Ferihegyen. A vasutasokhoz tanárok, buszvezetők, erőművi dolgozók is csatlakoznak, a munkabeszüntetés délben véget ért, de várhatóan csütörtök hajnalig tart, mire helyreáll a menetrend szerinti közlekedés.

A MÁV közleménye szerint a forgalomirányítók úgy szervezik a vonatközlekedést, hogy a menetrend szerint 11.50 órától induló vonatokat helyezik forgalomba. A rövidebb távolságú, úgynevezett betétjáratok (Monor, Martonvásár, Gödöllő) szerdán már nem közlekednek, az utasokat a minden állomáson megálló személyvonatok szállítják a budapesti elővárosi forgalomban. A sztrájk befejezése után a távolsági IC vonatok és a nemzetközi összeköttetéseket biztosító vonatok elsőbbséget élveznek.

Meglepett utas, humánus vasutas

A Déli pályaudvaron reggel hatkor a hangosbemondóban többször közölték, hogy elkezdődött a munkabeszüntetés, és jelezték: a jegyeket kezelési költség levonása nélkül váltják vissza. Pár perccel hat előtt még megérkezett egy vonat Székesfehérvárról, ezen láthatólag sokan utaztak, de a többség azt mondta, nem a sztrájk miatt.

Néhány perccel hat óra után is érkezett Komáromból egy szerelvény - ennek több utasa már azt közölte, hogy a munkabeszüntetés miatt szállt korábbi vonatra - jelentette tudósítónk a pályaudvarról. Fél hét körül még befutott egy személyvonat Tatabányáról. A mozdonyvezető szerint ennek humánus okai voltak, szerinte ugyanis nem lett volna korrekt az utasokkal szemben, ha például Herceghalomnál megáll a szerelvény.

Haza akarok menni

Gaskó Isván, a VDSZSZ elnöke szerint szerdán lényegében az egész országban nem közlekednek a vonatok, Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke pedig elmondta: információjuk szerint a vasutasok döntő többsége sztrájkol, többen nem vették fel a munkát, mint a november 7-i kétórás figyelmeztető sztrájk alatt. Egy-két vonat ugyan elindult 6 óra után, de azok is csak a következő vasútállomásig jutnak el.

A Délibe ugyanakkor 7:15 körül is futott még be egy vonat Dunaújvárosból, pár utassal. Nem sikerült tisztázni, hogy a vonaton dolgozók sztrájkoltak-e vagy sem. A vonathoz érkező szervezők félig viccelődve, félig komolyan számon kérték a masinisztát, aki csak vonogatta a vállát. Azt mondta, szolidaritást vállal, de - tette hozzá - "sztrájkoltam én már annyit ma, egyébként haza akarok menni". A vonaton tartózkodó másik vasutas, a kalauznő viszont azt állította, hogy sztrájkol. Amikor kollégái megkérdezték tőle, hogy ha így van, akkor miért dolgozott a sztrájk kezdete után, nem tudott egyértelmű választ adni.

"Kiröhögnek bennünket"

A Déli a pár érkező vonattól eltekintve kihalt volt reggel, néhány MÁV-dolgozó lézengett a peronokon. Egy férfi felvette a munkát, mert az alapszolgáltatást végezni kell, és vállalta, hogy részt vesz ebben. Azt mondta, nem ért egyet a jelenlegi sztrájkkal. "Több napon át kellene ezt csinálni, így kiröhögnek bennünket".

A jegypénztárak némelyike nyitva volt, de az itt dolgozók nem akartak nyilatkozni, viszont úgy tűnt, egyébként sem lenne sok dolguk, mert fél óra alatt csak egy utas próbált jegyet venni. A fiatal nő a 6:25-ös bicskei vonatra kért jegyet, majd csodálkozott, mikor közölték vele, hogy sztrájk van. A pénztáros azt kérdezte: "Egy hónapja ezt mondogatják, nem hallott még róla?" A nő az [origo] munkatársának azt mondta: az utóbbi napokban el volt zárva minden információforrástól, ezért nem tudott a sztrájkról.


A boltos drukkol

A pénztárnál valamivel később egy másik nő jelent meg, aki Siófokra akart jegyet venni. "Most elég cikis helyzetben vagyok" - mondta aztán tudósítónk. Kiderült, egy állás miatt kellett volna Siófokra utaznia egy fontos találkozóra. "Hát, ez a napom már elúszott" - jegyezte meg szomorúan.

Az egyik vonatra pedig később megpróbált felszállni egy fiatal fekete férfi, az egyik vasutas csak nehezen tudta elmagyarázni neki angolul, hogy mivel sztrájk van, ezért nem fog tudni elutazni. A Magyarországon tanuló fiatalember tudósítónknak elmondta, Nagykanizsára akart menni, hogy találkozzon egy barátjával. Végül úgy döntött, megpróbálkozik a buszközlekedéssel.

A csarnokban néhány üzlet kinyitott, az eladók bosszankodtak az alacsony forgalom miatt. Az egyik elelmiszerbolt tulajdonosa azt mondta, drukkol a sztrájkolóknak, bár elismerte: nem látja át teljesen, miről is szól a munkabeszüntetés. Ha megakapják, amit követelnek, akkor legalább nem lesznek hatórás sztrájkok - jegyezte meg.

Nem jut tovább Ferencvárosnál

A Keletiben is teljesnek tűnt a munkabeszüntetés. A hamburgi, a pécsi, a bécsi, a kassai vonat sem közlekedik, ezt jelzi a pályaudvari indítócsarnokban a tábla - jelentette helyszíni tudósítónk. Ugyanakkor nagyon kevés az utas, szinte több az újságíró a pályaudvaron. Főleg a külföldiek és idős emberek tűnnek meglepettnek a sztrájk miatt. Egy idős angol házaspár munkatársunktól tudta meg, hogy sztrájk van, de csak lemondóan legyintettek. Egy amerikai fiú pedig csak annyit mondott: bullshit.

Fotó: Vanik Zoltán

Egy sztrájkszervező az [origo]-nak azt mondta: biztos benne, hogy a Keletitől délig egyetlen vonat sem indul. Sztrájkolnak ugyanis a kocsikísérők, a műszaki ellenőrző személyzet - ők azok, akik végigkopogtatják a vonatot - és bár a masiniszták hivatalosan nem sztrájkolnak, de szolidaritást vállaltak. A szervező szerint hiába indulna el bármilyen vonat, nem jutna tovább Ferencvárosnál.

A diákok is sztrájkolnak

"Sztrájkolunk, sztrájkolunk" - mondta egy tizenéves fiú egy budapesti IX. kerületi iskolában, amikor belépett nem sokkal 8 óra után a kapun. Ő egyike volt azoknak, akit behoztak a szülei, hogy felügyeljék a 8-10 óráig tartó sztrájk alatt. Bozsókiné Gán Hajnalka tanítónő szerint az alsó négy évfolyamon a gyerekek 20 százalékát hozták be szüleik, az idősebbek közül csak körülbelül 10 gyerek jelent meg.

Egy apuka kicsit aggódva érkezett. Elsős kislányát hozta, de a biztonság kedvéért megkérdezte a portástól, hogy itt vannak-e már az osztálytársai, mert ha nem, akkor elviszi inkább a munkahelyére. Az iskola dolgozóinak kétharmada sztrájkol. A munkabeszüntetésről előre értesítették a szülőket, beírták az ellenőrzőbe és megkérdezték, hogy kérnek-e felügyeletet. A tanárnő szerint a sztrájkban részt nem vevő kollégáik közül is többen egyet értettek a demonstrációval, csak túl kevésnek tartották a 2 órás munkabeszüntetést, aminek szerintük nem lesz következménye. Bozsókiné ugyanakkor biztosra vette, hogy lesz még hasonló akció.

Becslések szerint 2500 tanár sztrájkolt

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének szerda kora délutáni előzetes adatai szerint legalább 150 intézményből mintegy 2500 tanár csatlakozott országszerte a Liga Szakszervezetek által meghirdetett munkabeszüntetéshez - közölte Kerpen Gábor elnök az MTI-vel. Mint mondta, a kétórás sztrájk volt jellemző a közoktatási intézményekben. A munkabeszüntetéshez csatlakozók mintegy 20 százaléka ugyanakkor hat órán keresztül nem vette fel a munkát.

Az MTI szerint vegyes volt az országos kép. Budapesten szinte minden kerületében akadt iskola, ahol sztrájkoltak. Debrecen 18 oktatási intézményében több száz tanár nem vette fel a munkát szerdán, Szegeden viszont csak egy iskolában csatlakoztak a sztrájkfelhíváshoz. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében öt középiskola jelezte csatlakozását a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája által meghirdetett sztrájkfelhíváshoz; egy kazincbarcikai, illetve négy miskolci iskolában sztrájkoltak a pedagógusok.