Gyurcsány elfogadta az SZDSZ miniszterjelöltjét

Vágólapra másolva!
Elfogadta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, hogy az SZDSZ Kákosy Csabát jelölte gazdasági miniszternek. Kóka János távozásával december 17-éig szeretnék betölteni a miniszteri posztot. Szóba került Garamhegyi Ábel államtitkár távozása is, a gazdasági tárca azonban cáfolta a híreket.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc kormányfő elfogadta, hogy az SZDSZ Kákosy Csabát jelölte új gazdasági és közlekedési miniszternek - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő. "A miniszterelnök korábban egyeztetett a koalíciós partnerrel, és intézkedett annak érdekében, hogy a jelölési folyamatot elindítsák" - fogalmazott. A koalíciós megállapodás értelmében Gyurcsánynak mindenképpen el kellett fogadnia az SZDSZ jelöltjét.

A gazdasági miniszternek irányítania kell majd egy gazdaságélénkítési program végrehajtását, és kiemelten figyelnie kell a kis- és középvállalkozások fejlesztésére - jelentette ki daróczi. A kormányban azt tervezik, hogy legkésőbb december 17-ig új miniszter lesz, miután Kóka János, a tárca jelenlegi vezetője már korábban bejelentette távozását.

Garamhegyi marad

Az SZDSZ hivatalosan még nem jelezte, hogy új államtitkárt szeretne jelölni a minisztériumban - mondta Daróczi. Erre azért lehet szükség, mert a hivatalban lévő államtitkár, Garamhegyi Ábel más feladatokat is ellát: átvette a szakállamtitkári teendőket a római nagykövetnek kinevezett Merényi Miklóstól, illetve konkrét ügyekben kormánybiztosi megbízást is kapott.

A távirati iroda információi szerint Garamhegyi a jövőben inkább a szakállamtitkári és a kormánybiztosi feladatok ellátásával szeretne foglalkozni. A gazdasági tárca azonban közlte: Garamhegyi nem távozik a minisztériumból.

Eddig kabinetfőnök volt Kákosy

Kóka János távozó gazdasági miniszter kedden jelentette be SZDSZ pártelnöki minőségében, hogy a kisebbik koalíciós partner Kákosy Csabát, a tárca jelenlegi kabinetfőnökét jelöli gazdasági és közlekedési miniszternek, az ügyvivői testület egyhangúlag támogatta a jelölést. Kóka akkor úgy fogalmazott: az új miniszter joga lesz a tárca új államtitkárának kinevezése, mert Garamhegyi Ábelt nemrégiben nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztossá nevezték ki, ezért az ő utódlását is meg kell oldani.

Kákosy Csaba 1969. július 4-én született. Az ELTE Állam- és Jogtudományi karán szerzett diplomát. A minisztériumi megbízatása előtt a CIB Banknál és a Magyar Nemzeti Banknál, illetve a párizsi magyar OECD-képviseleten dolgozott. 2004 óta a GKM kabinetfőnöke.