Gyurcsány szembeszállt a vizitdíjat fúró szocialistával

Vágólapra másolva!
Nem ért egyet Gyurcsány Ferenc kormányfő párttársával, Tóth Károllyal, aki azt javasolta: töröljék el a vizitdíjat, mert hamarosan szükségtelenné válik. Az MSZP-s képviselő - úgy tűnik - árral szemben úszik, a Fidesz azonban támogatná javaslatát.
Vágólapra másolva!

Nem ért egyet a vizitdíj eltörlésével Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP elnöke. A kérdés az MSZP-n belül újra felmerült, mert Tóth Károly (MSZP) váratlanul a vizitdíj eltörléséről szóló javaslatot nyújtott be, mondván: ha véghezviszik az egészségügyi reformot, okafogyottá válik a vizitdíj és a kórházi napidíj is.

"Azt gondolom, hogy erre a díjra szüksége van a magyar egészségügynek, a magyar háziorvosoknak, ez fejlesztéseknek a forrása" - indokolta Gyurcsány Ferenc, hogy miért nem tartja elfogadhatónak Tóth Károly szocialista parlamenti képviselő javaslatát.

A kormányfő hozzátette: az egészségpénztárak megalakításáról benyújtott törvénytervezet tartalmazza azt a lehetőséget, hogy az egészségpénztárak részben, vagy egészben visszatérítsék a vizitdíjat, vagy néhány esetben eltekintsenek annak megfizetésétől.

"Szükségtelen lesz"

A reform után szükségtelenné válik a vizitdíj és a napidíj, ezért ezeket januártól meg kéne szüntetni - ezt tartalmazza Tóth Károly szocialista képviselő indítványa, amelyet az egészségbiztosítási reformról szóló törvényhez nyújtott be kedden. Ez azért meglepő, mert a vizitdíj bevezetését a reform egyik első kulcslépésének tartotta a koalíció.

Tóth a beadványát azzal indokolta, hogy a reform után felálló egészségbiztosítási pénztárak megteremtik a hatékony betegirányítást, így nem lesz felesleges beteg-orvos találkozó, vagyis nem lesz szükség vizitdíjra. A Fidesz kedden bejelentette: támogatni fogják a képviselő javaslatát. A beadványról azonban nem biztos, hogy szavazni fognak a képviselők. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője ugyanis az InfoRádiónak azt mondta: a szocialisták nem támogatják a javaslatot, így valószínűleg visszavonja Tóth.