Elnézést kért a rendőrség a Lelkiismeret '88-tól

Vágólapra másolva!
Elnézést kért a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Lelkiismeret '88 csoport vezetőjétől és 31 társától, amiért 2003-ban, egy 2005-ös bírósági ítélet szerint jogellenesen oszlatta fel a Medgyessy Péter miniszterelnök elleni, Gesztenyéskertben tartott tüntetését.
Vágólapra másolva!

A csoport az akkori miniszterelnök villájánál szeretett volna tiltakozni az egy évvel azelőtti Medgyessy-Nastase találkozó miatt, amelyet az egyik budapesti hotelben tartottak Románia nemzeti ünnepe alkalmából. A tiltakozó megmozdulást a rendőrség oszlatta fel. A Fővárosi Bíróság 2005. decemberi jogerős ítéletében kimondta, hogy jogellenesen oszlatta fel a rendőrség a tüntetést.

A BRFK közleményben jelentette be, hogy Kocsis Imre, a Lelkiismeret '88 csoport vezetője 31 társával, valamint a BRFK között az elmúlt hónapokban perelhárító egyezségi tárgyalás zajlott a tömegoszlatással kapcsolatban, amelynek befejezéseképp a szerdai tárgyalásán kölcsönösen elfogadott tartalmú megállapodás született, amelynek része a csütörtökön megjelentetett közlemény is.

A közleményben a rendőrség emlékeztet a bírósági ítéletre, felsorolja Kocsis Imre és társai nevét, elnézést kér a jogsértésért, valamint közli, hogy "a Budapesti Rendőr-főkapitányság megsértette az említett személyek személyes szabadságát, gyülekezési jogát és emberi méltóságát".

A közlemény kiadásán felül a BRFK a sértetteknek nem vagyoni kártérítést is fizet.