A Fidesz és a KDNP új jelöltet követel az NBH élére

Vágólapra másolva!
Tiltakozik a Fidesz és a KDNP amiatt, hogy Szilvásy György, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter Laborc Sándort akarja kinevezni az NBH élére. A választást azért nem helyeslik, mert Laborc a KGB egyetemén tanult, és ezért aggódnak esetleges orosz kapcsolatai miatt. A kinevezését nem támogatta a Nemzetbiztonsági Bizottság csütörtöki ülésén, a miniszter ennek ellenére akarja őt az NBH vezetőjének. Az ellenzéki pártok azt szeretnék, hogy új személyt jelöljön Szilvásy.
Vágólapra másolva!

A Fidesz és a KDNP azt kéri a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztertől, hogy Laborc Sándor helyett jelöljön új személyt a Nemzetbiztonsági Hivatal élére - közölte Simicskó István, a Nemzetbiztonsági Bizottság kereszténydemokrata elnöke szombati sajtótájékoztatóján. A politikus arra kérte Szilvásy Györgyöt, vegye figyelembe, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság csütörtöki ülésén nem támogatta Laborc Sándor kinevezését.

A testület csütörtöki, közel ötórás ülésén öt szocialista igen, öt ellenzéki nem és egy SZDSZ-es tartózkodás mellett Laborc Sándort nem tartotta alkalmasnak az NBH főigazgatói posztjára. Szilvásy György ugyanakkor az ülés után újságíróknak azt mondta, hogy ha a jelölt C típusú átvilágítása rendben lesz, akkor a bizottság döntése ellenére az ő kinevezését terjeszti fel a miniszterelnöknek.

Simicskó István szombaton erről azt mondta: a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy a kormány ilyen módon szembehelyezkedjen a végrehajtó hatalmat ellenőrző parlamenti bizottság döntésével, és "dafke", továbbra is azt a személyt jelölje, akit a testület nem tartott alkalmasnak. Szerinte "példátlan az az eltökéltség", amivel Szilvásy György ragaszkodik Laborc Sándor kinevezéséhez.

Simicskó szerint a bizottság szempontjai közé tartozott, hogy feddhetetlen, és csak a magyar nemzet irányába elkötelezett személy lássa el az NBH vezetői feladatát. Hozzátette: Magyarországnak a NATO-n belüli presztízse forogna kockán, ha a Laborc Sándor lenne a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetője. Kérdésre válaszolva azt mondta: több ilyen jelzés érkezett.

A KDNP elnöke szerint a KGB akadémián végzett Laborc Sándor kinevezése akkor sem lenne helyes, ha még mindig a Varsói Szerződés tagja lenne Magyarország, de az sem lenne helyes, ha a CIA akadémiáján végzett személyt jelölnének a posztra. Simicskó úgy látja: önmagában nem azzal van baj, hogy valaki Moszkvában tanult, ettől még dolgozhat az NBH-ban, hanem az, hogy egy ilyen személyt a hivatal élére akarnak kinevezni. Simicskó István szerint az a kérdés is jogosan vetődhet fel, hogy milyen lesz Laborc Sándor C típusú átvilágítása, amikor ezt az a nemzetbiztonsági szolgálat végzi, amelynek ő fél éve megbízott főigazgatója.