A motoros nyalókát cikizik a környezetvédők

Vágólapra másolva!
Használati cikként árusított, de valójában felesleges termékekből készített kiállítást a Hulladék Munkaszövetség, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a szükségtelen vásárlások miatt termelődő szemétre. Magyarországon évente közel 5 millió tonna hulladék keletkezik, amit a civilek szerint a tudatosabb vásárlással is csökkenteni lehetne.
Vágólapra másolva!

Elektromos krumplihámozó, vadászrepülőgép formájú ébresztőóra, elektromos szappanbuborék-fújó, motoros nyalóka és dobozos vattacukor: ilyen feleslegesnek tartott tárgyakból hozott össze figyelemfelkeltőnek szánt kiállítást a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz). A környezetvédő civil szervezet szombaton a "Ne vásárolj semmit" nap keretében alapította meg a Fölösleges Áruk Fórumát: olyan termékeket gyűjtött össze, amelyeket használati tárgyként árulnak ugyan, de valójában semmi szükség nincs rájuk.

A HuMuSz szerint a kiállított tárgyak már akkor is fölöslegesek voltak, amikor kitalálták őket. "Kár volt az anyagért, az energiáért, a szállítgatásért, a reklámért" - írják a gyűjteményben szereplő árucikkekről honlapjukon, hozzátéve, hogy azok nem megkönnyítik az életet, hanem inkább bonyolultabbá teszik.

A szervezet a kiállítással arra szeretné felhívni az emberek figyelmét, hogy a feleslegesen megvásárolt termékekkel drasztikus mértékben növelik a keletkező hulladék mennyiségét. A civil szervezet szerint egy magyar ember naponta átlagosan 1,6 kilogramm szemetet dob ki, így az ország éves hulladéktermelése közel 5 millió tonna.

A pazarlásról szólva a civil szervezet munkatársai a kiállításon elmondták, hogy ha minden ember olyan mértékben fogyasztana energiát vagy nyersanyagot, mint az Amerikai Egyesült Államok lakói, akkor a föld népességének ellátásához hat bolygóra lenne szükség. Ugyan ez a szám az átlagos hazai fogyasztást nézve három - közölte a civil szervezet. Ma a föld lakosságának 20 százaléka fogyasztja az erőforrások 80 százalékát, a fejlett országokban az élelmiszerek 30 százaléka hulladékként végzi.

A "Ne vásárolj semmit" napot 15 évvel ezelőtt rendezték meg először a kanadai Vancouverben, 2007. november 23-án és 24-én a világ 65 országában tartanak rendezvényeket.