Sztrájkolnak kedden a volánosok

Vágólapra másolva!
Nem fogadta el a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) azt a megállapodástervezetet, amelyet a kormány a szakszervezet követelésének megfelelően dolgozott ki a Volán-autóbuszvezetők korkedvezményes nyugdíjazására. Így kedden kora reggel sztrájkolnak az autóbuszvezetők.
Vágólapra másolva!

Nem fogadtuk el az ajánlatot, mert nem tartalmazott garanciát arra, hogy 1-1,5 év után, a később kialakuló új rendszerben is megmaradna a Volán autóbuszvezetőinek a gépjármű típustól független nyugdíj-korkedvezménye - közölte Korcsolayné Kovács Krisztina, a KKSZ elnöke. A megállapodás azt is tartalmazta volna, hogy a szakszervezetek 2008. december 31-ig nem sztrájkolhatnak, nem demonstrálhatnak ebben a témában - tette hozzá.

A KKSZ elnöke megerősítette: emiatt kedden üzemkezdet és 7 óra között sztrájkolnak az autóbuszvezetők a Volán-társaságoknál. Helyben döntik el, hogy ezen belül mikor tartják meg a munkabeszüntetést. A sztrájkolók várható számáról összesített adatokat várhatóan hétfő délután közöl a szakszervezet.

A minisztérium szerint a kormány nevében tárgyaló Csizmár Gábor, az SZMM államtitkára kezdeményezte a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását annak érdekében, hogy 2008. január 1-től a közúti közlekedési ágazatban valamennyi menetrend szerinti járaton a Volán autóbuszvezetői a busz típusától függetlenül nyugdíj korkedvezmény-jogosultságot szerezzenek.

A szakszervezetnek ez volt az első számú követelése, ezért érthetetlen, hogy képviselőjük, Korcsolayné Kovács Krisztina, a KKSZ elnöke nem írta alá a megállapodást - közölte a szaktárca.

A minisztérium állítja: aláírás esetén a korkedvezményes nyugdíj-jogosultság kiterjedt volna - a vezetett jármű típusától függetlenül - valamennyi menetrendszerű járatot vezető buszvezetőre. Így viszont nem módosul a törvény, vagyis elveszett az a lehetőség, hogy 2008. január 1-től minden buszsofőrre vonatkozzon a korkedvezményes szabályozás - közölte a minisztérium.

A kormány ajánlata - állításuk szerint - tartalmazta azt is, hogy a felek tárgyalást kezdenek a menetrend szerinti személyszállításban dolgozók korkedvezményes nyugdíjba vonulása új, korszerű, az európai normákat nem sértő rendszerének kialakításáról. A minisztérium közölte, hogy a kormány továbbra is kész a tárgyalásokra.