Országos sztrájkot hirdet a Liga Szakszervezet

Vágólapra másolva!
A Liga Szakszervezet december 17-re, az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényjavaslat zárószavazásának napjára országos, több ágazatra kiterjedő, határozatlan idejű sztrájkokra hívja fel a szakszervezeteket.  A sztrájkolók az egészségbiztosítási reform és a nyugdíjszámítás 2008. január 1-jétől érvényes számítási módja ellen akarnak tiltakozni.
Vágólapra másolva!

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke hétfő délután sajtótájékoztatón jelentette be: bár a november 21-i társadalmi szolidaritás napja akciójának hatására a kormány részéről történtek apróbb visszalépések, de lényegi elmozdulás nem volt a két kifogásolt témában. A Liga Tanács november 21-i határozata alapján, mely szerint folytatni kell az országos nyomásgyakorló akciókat, az elnökség hétfőn úgy határozott, hogy december 15-én 11 órakor a Kossuth téren ismét tüntetéseket tartanak.

Gaskó közölte, hogy céljuk a társadalmi béke, nem pedig a sztrájk és az ország megbénítása, így a kormánnyal megállapodásra törekszenek az utolsó pillanatig. Ennek minimális alapjául az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényjavaslat visszavonását, új törvény benyújtását, a január elsején hatályba lépő új nyugdíjszámítási rendszert meghatározó törvény felfüggesztését, valamint a társadalmi és szakmai egyeztetés újrakezdését tekintik.

A Liga Szakszervezetek elnöke hangsúlyozta: ha a kormány erre hajlandó, a tárgyalások idejére, amíg a megnyugtató megoldás lehetősége fennáll, a Liga kész felfüggeszteni a nyomásgyakorló akciókat.

Gaskó szerint a január elsején életbe lépő nyugdíjszámítási rendszer átlagosan legalább 8 százalékkal csökkentené a nyugdíjak összegét, így "a társadalom alatt elhelyezett nyugdíjbomba visszaszámláló órája gyorsabban fog ketyegni". Közölte, hogy az egészségbiztosítás privatizációja súlyos károkat okozhat, mert a tőke a maga érdekét tekinti majd elsőnek, és nem a betegekét.

A Liga elnöke elmondta: a december 15-i demonstrációt még nem jelentették be a rendőrségnek, így pontos helyét sem jelölték ki a Kossuth téren. Gaskó kéri azokat, akik politikai szándékkal jönnének a demonstrációra, hogy inkább maradjanak otthon, ne rontsák le a tüntetés hitelességét.

Közölte azt is, hogy konzultáltak a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségével és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával is, amelyek szintén elutasítják a két törvényt, és nem látják akadályát közös tiltakozó akcióknak, amelyről a két érdekképviselet kedden, illetve szerdán dönt.

Utalt arra, hogy a december 17-re meghirdetett sztrájk határozatlan ideje azt jelenti, hogy az addig tart, amíg nem sikerül a kormánnyal megegyezni. Gaskó István arra nem tudott választ adni, hogy a tagszakszervezetekhez tartozó munkavállalók pontosan hány órától hány óráig nem veszik fel a munkát, azonban a Liga elnöke arra kéri őket, hogy a legsúlyosabb eszközöket vessék be céljaik elérése érdekében.