A Times szerint korrupciógyanús a magyar Gripen-ügylet

Vágólapra másolva!
Pénzzel befolyásolhatta a magyar és cseh kormányokat, illetve pártokat a repülőgépbeszerzések során a - többek között a Gripeneket forgalmazó - brit BAE Systems - írja a The New York Times. Az Egyesült Államokban még tart az a vizsgálat, amely a brit hadiipari cég több korrupciógyanús szerződéskötését is vizsgálja.
Vágólapra másolva!

A New York Times CIA-anyagokból tájékozódó amerikai illetékesekre hivatkozva azt írja: a magyar és a cseh gépvásárlás hátterében is lehettek kenőpénzek, a BAE dollármilliókat fizethetett magyar pártoknak, hogy elnyerje a szerződést. Az amerikai lap riportot közölt a brit vállalat korrupciógyanús ügyeiről. A cikk elsősorban a BAE Systems öböl-térségbeli és dél-afrikai üzleteivel foglalkozik, amelyek miatt jelenleg vizsgálat folyik a hadicég ellen.

A Gripen-repülőgépek gyártójának, a svéd Saabnak 20 százalékban résztulajdonosa a BAE System. A két cég 50-50 százalékban kötött üzletet Magyarországgal, illetve a Cseh Köztársasággal Gripenek beszerzésére. A lap szerint a cseh tender során az amerikaiak az üzlet átláthatatlanságára, háttérben zajló egyeztetésekre panaszkodtak, és a Timesnak nyilatkozó Tome H. Walters tábornok - aki a Pentagonban akkoriban a külföldi fegyvereladásokkal foglalkozott - azt állította, hogy Magyarországon is hasonló problémáik akadtak. A BAE Systems a lap kérdésére azt mondta: nem tud arról, hogy bármilyen vizsgálat folyna ellene Magyarországon.

Mint arról korábban az [origo] is beszámolt, a BAE-vel szemben már több esetben felmerült kenőpénzek osztogatásának a vádja, idén nyáron a BBC állította, hogy Bandar bin Szultán hercegnek, Szaúd-Arábia volt washingtoni nagykövetének több mint 1 milliárd font (367 milliárd forint) kenőpénzt fizettek, amiért segített tető alá hozni a 40 milliárd font értékű - 14 680 milliárd forintos - szaúdi vadászgéprendelést. 1985-ben ez volt a brit hadiipar történetének máig legnagyobb üzlete. A korrupciós ügyeket vizsgáló brit Serious Fraud Office (SFO) vizsgálatot indított, de ezt később Lord Goldsmith brit legfőbb ügyész leállította, miután Tony Blair brit miniszterelnök azt mondta: "a brit nemzeti érdekeket döntheti romba", ha az eljárás folytatódik.

Az amerikai vizsgálat viszont kiterjed a lehetséges szaúd-arábiai korrupcióra, azt gyanítják, Bandar bin Szultán mellett a királyi család más tagjait is több milliárd dollárral vesztegették meg. A herceg - akárcsak a britek - elismeri az összegek kifizetését, de tagadja, hogy ez törvénytelenül történt.