Elutasítottak 30 korrupciós bejelentést

Vágólapra másolva!
Két hete indított korrupcióellenes honlapot a kormány, de eddig csaknem az összes elbírált bejelentést elutasították megalapozatlanság miatt. A bejelentéseket kivizsgáló Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerint azért, mert ezek "nem tartalmaztak konkrét információt".
Vágólapra másolva!

Csaknem százhúsz bejelentés érkezett a két hete beharangozott korrupcióellenes honlapra. A site-ra a pályázati pénzek felhasználásával kapcsolatos, korrupciógyanús esetekről lehet bejelentést tenni. A bejelentésekkel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) jogi főosztálya foglalkozik. Mindeddig harminc bejelentést vizsgáltak ki, ezeket, egy kivétellel megalapozatlanság miatt elutasították. A 14-én érkezett, nem elutasított bejelentésről csak annyit lehet megtudni a honlapról: "intézkedés megtéve, NFÜ hatáskörben".

Az [origo] kérdésére, hogy miért utasítanak el szinte minden bejelentést, az NFÜ azt közölte: "ezek olyan bejelentések voltak, amelyek nem tartalmaztak ténybeli vagy egyéb konkrét információt, aminek alapján bármilyen ügyre következtetést lehetett volna levonni".

Az NFÜ szerint saját hatáskörben is indultak vizsgálatok, ezek azonban még nem zárultak le. A bejelentések közül közel húsz hazai forrásokból megvalósuló beruházásról szól, ezeket az ügyeket az NFÜ továbbította azokhoz a szervekhez, amelyek az egyes támogatások felhasználására jogosultak. "Ha a szabálytalanságra utaló gyanú bebizonyosodik, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség saját hatáskörben intézkedik, bűncselekmény gyanúja esetén pedig büntetőeljárást kezdeményez" - közölte a hivatal.

Az NFÜ illetékese korábban az [origo]-nak azt mondta: szerintük létező társadalmi igényt elégít ki a honlap, aminek elindulását két hete Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter jelentette be. Szerinte lehet, hogy az oldal erősíti Magyarország "nagy múltú feljelentő hagyományait", de ennél a pénzek elosztásának átláthatósága fontosabb.