Political Capital: Gyurcsány vagy Orbán - egyre megy

Vágólapra másolva!
A magyarok egyharmada azt gondolja a politikusokról, hogy ha rendőrök lennének, biztosan visszaélnének a hatalmukkal, ha pedig vámtisztek, biztosan elfogadnák a kenőpénzt. Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor szinte ikreknek tűnnek a választók szemében - derül ki a Political Capital Institute és a Capital Research közös politikusvizsgálatából.
Vágólapra másolva!

A magyar választók többsége lesújtóan vélekedik a magyar politikai elit tagjairól: korruptnak tartják az ország vezetőit és kétségbe vonják szavahihetőségüket. A válaszadók egyharmada szerint minden politikus visszaélne a hatalmával, ha rendőr lenne, és mindegyikük megvesztegethető lenne, ha vámtiszt lenne. A politikusok hitelvesztését mutatja, hogy a valamelyik tábor mellett elkötelezett szavazók fele még a saját oldalához tartozó politikusokról sem feltételezi, hogy ne ígérnének olyat, amiről maguk is tudják, hogy nem fogják teljesíteni, vagy hogy mindent bevallanának az adóbevallásukban - derül ki a Political Capital Institute és a Capital Research közös politikusvizsgálatából.

Imázs tekintetében olyan politikusok állnak rendkívül közel, akiket mély politikai szakadék választ el egymástól - állapította meg a két intézet kutatása. Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc a választók szemében jobban hasonlít egymáshoz, mint saját pártjuk bármelyik politikusához.

Forrás: Political Capital Institute, Capital Research

A szavazók Gyurcsányról és Orbánról gondolták a leginkább, hogy jók lehetnek a logikai játékokban (Gyurcsányról 40, Orbánról 36 százalék), illetve hogy ügyvédként meggyőző védőbeszédeket mondanának (Gyurcsányról 34, Orbánról 38 százalék). A Fidesz elnöke ugyanakkor egyértelműen Gyurcsány fölé magasodik a tömegek mozgósításának képességében: míg Orbán Viktorra a választók 71, Gyurcsány Ferencre 39 százaléka tartja jellemzőnek, hogy "a tömegek hallgatnak rá".

Az MSZP-ből Szili Katalint, a Fideszből pedig Kósa Lajost érzik a leginkább meghatározó politikusnak a választók. Sólyom László államfő nevéhez társították a válaszadók a leggyakrabban a becsületességgel kapcsolatos állításokat. A népszerű politikusok csoportjában Dávid Ibolya, az MDF elnöke az egyik leginkább markánsan megítélt szereplő. Gyurcsány és Orbán után az MDF elnöke az a politikus, aki a leghatározottabb imázzsal rendelkezik, és akiről a legtöbben véleményt tudnak alkotni - olvasható a két kutatóintézet vizsgálatában.