"Csak a hó hiányzik" - képek Budapest fényeiről

Vágólapra másolva!
Jót tesz a téli depressziónak a díszkivilágítás, ez egyszer nem kár az áramért és a pénzért sem - vélték az Andrássy úton sétáló pestiek, akik többnyire örülnek a karácsonyi fénybe öltözött városnak. Egy fiú viszont nagyon sajnálta az izzósorral körbetekert fákat. Képriport és videó a szerda este bekapcsolt fényekről.
Vágólapra másolva!

"Egyszer van egy évben karácsony" - az [origo] által megkérdezett budapestiek emiatt nem sajnálták a karácsonyi díszkivilágításra elhasznált áramot és a ráköltött pénzt. "Gyönyörűszép, esküszöm - lelkendezett egy fiatal lány, aki tizenöt éve lakik az Andrássy út közelében. A sugárút nemcsak csillag-, hópehely- és harang alakú világító díszekkel van tele, sok ezer apró égővel körbetekert fa is fokozza a karácsonyi hangulatot. "Csak a hó hiányzik" - jegyezte meg egy, a hideg ellenére padon üldögélő fiú. Volt, aki a Skála-Metró áruház oldaláról hiányolta a minden évben felszerelt világító karácsonyfát - idén ugyanis óriás reklámplakát került a helyére.

Fotó: Pályi Zsófia

Kattintson több képért!

Egy kétmilliós városban bele kell férjen a költségvetésbe a világítás - jelentette ki egy lány. "Az elidegenedett városi környezetnek igenis jót tesz" - tette hozzá komolyan. A barátnője szerint télen amúgy is mindenki depressziós, legalább egy kicsit jobb lesz a hangulat, amikor hideg van és korán besötétedik. "Kedvet csinál a vásárláshoz is" - mondta nevetve. Szerintük "tavaly orbitálisan ronda volt" néhány helyen a kivilágítás, amikor helyenként színes égőkkel próbálták változatosabbá tenni az összképet.

Fotó: Pályi Zsófia

Egy tizenéves fiatal azt mondta, a fényektől mindig jó emlékek jönnek elő, "például, amikor még élt a bátyám, és itt sétálgattunk" - fogalmazott. Egy kerekesszékes fiúnak viszont más jutott eszébe a fényekről: szerinte túl sokba kerültek. "Azt nem szeretem, ha a fákra tekerik, mert az nem jó nekik. Olyan, mintha nekem a nyakamra tekernék az lámpákat" - mondta, hozzátéve, hogy emiatt az út fölött függő díszeket szereti jobban. Volt, aki az elhasznált áram miatt sajnálkozott, de szerinte is "sajnos, szépek" a fények.

A fővárosban összesen több mint százezer izzót és kétszáz kilométer hosszú fényfüzért használtak fel a díszkivilágításhoz. Minderre a fővárosi és kerületi önkormányzatok, együtt 200 millió forintot áldoztak. Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. tíz helyszínt öltöztetett fénybe, köztük a Nagymező utcát, a Liszt Ferenc teret, a Váci utcát, a Városháza parkot, a Vörösmarty teret, a budai oldalon pedig a Clark Ádám és a Battyhyány teret.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=CHc5wKZKPcoK7Nsz

Demszky Gábor főpolgármester közölte: a cég idén már energiatakarékos izzókat használ. Ezeknek az égőknek a fogyasztása nyolcada, tizede a hagyományos izzókénak. Az elmúlt öt év alatt a fővárosi utcák, terek világításának korszerűsítése 3,5 milliárd forintba került, amelynek utolsó, 400 millió forintos üteméhez 120 millió forintnyi vissza nem térítendő uniós forrást is felhasználtak. A főváros ennek eredményeképpen, évente több mint egymilliárd forintot takarít meg a kisebb villanyszámla révén - mondta Demszky.

A díszkivilágítás mindenütt alkonyattól éjfélig tart, és az izzókat csak január 6-án szerelik le.