Vasúti kerekasztalt hívna össze az MDF

Vágólapra másolva!
Vasúti kerekasztal-tárgyalások összehívását kezdeményezi az MDF Országos Választmánya a szárnyvonalak jövőjéről - jelentette be Katona Kálmán, az országos választmány elnöke szombaton Budapesten, a testület ülése után. A politikus szerint sztrájk helyett inkább trágyalásokkal lehetne rendezni a helyzetet.
Vágólapra másolva!

"Teljesen egyértelmű, hogy az alacsony forgalmú mellékvonalakról szóló tárgyalások nem voltak alaposak, ezért az MDF kezdeményezi a vasúti kerekasztal-tárgyalások összehívását. Erre pedig jó alkalom az új miniszter hivatalba lépése" - mondta Katona Kálmán. A vasúti kerekasztal tárgyalásaiban részt kellene vennie a szaktárca és a nemzeti vagyonkezelő képviselőinek, a polgármestereknek és a szakpolitikusoknak is, tette hozzá.

A megszüntetésre ítélt mintegy negyven vasútvonal harmada üzemeltethető lenne térségi vasútként, ha az önkormányzatok számára egyértelművé válna, hogy milyen támogatást kaphatnak ehhez az államtól - hangsúlyozta a politikus. Egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy pontosan mit tartalmaz a kormány mostani terve, így azt sem lehet megmondani, hogy az működőképes lenne-e - tette hozzá.

A sztrájk helyett a tárgyalások vezethetnek eredményre a kérdésben, mondta Katona. A munkabeszüntetés terve a vasúti dolgozókat is megosztja, ráadásul a határozatlan idejű sztrájk nehezen kivitelezhető - fűzte hozzá.