Kihúzza magát az anyákat lepattintó minisztérium

Vágólapra másolva!
Kétszer is elmeszelték a földművelésügyi tárcát, amiért megsértette kismama dolgozóinak a jogait, Gráf József miniszter azonban úgy érzi, helyesen jártak el beosztottjai. Gráf az egyik parlamenti képviselő kérdésére válaszolva magyarázkodott az ügyben. Bár saját államtitkárának egyik levelével is ellentmondásba keveredett, a belső vizsgálatra vonatkozó kérdésre még csak nem is reagált.
Vágólapra másolva!

Az [origo] november közepén számolt be arról, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) kétszer is elmarasztalta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot (FVM), amiért kismamák vezetői megbízatását vonta vissza. Cikkünk nyomán Gusztos Péter parlamenti képviselő (SZDSZ) írásbeli kérdést intézett Gráf József agrárminiszterhez, akitől egyebek mellett azt tudakolta, "mi az oka annak, hogy a minisztériumban több esetben is a kismamákkal szemben jogsértő döntéseket hoztak?"

Gráf József válaszában azt állította, hogy a visszavonások oka nem a gyermekvállalás miatti hátrányos megkülönböztetés, hanem a "köztisztviselők széles körét érintő átszervezés volt". A miniszter - aki hangsúlyozta, hogy a vitatott döntéseket közben visszavonták - szerint nem volt más lehetőségük, mivel ugyanarra a vezetői munkakörre nem adható több személynek megbízás.

Gráf állításának ellentmond saját államtitkárának, Benedek Fülöpnek 2006 áprilisi levele, amit az egyik panaszos nőnek küldött. Ebben az akkori közigazgatási államtitkár kijelentette: "Le kell szögeznem, hogy vezetői megbízatása visszavonására kizárólag amiatt került sor, mert vezetői feladatát most már két éve nem látja el, hiszen gyermeke ápolása céljából fizetés nélküli szabadságon van." Vagyis az államtitkár akkor még szót sem ejtett átszervezésről, indokként a gyereknevelést jelölte meg.

Az FVM az EBH eljárása során is hasonló érvekkel hozakodott elő, mint amelyeket Gráf József említ levelében. A hatóság azonban kimondta, helyettesítéssel pótolni lehetett volna a gyermeknevelési szabadságon lévő nőket. Az EBH vizsgálata során ráadásul kiderült, a hozzájuk fordult két panaszos mellett lehettek más olyan nők is, akikkel hasonló módon járt el a minisztértium. A hatóság ezért ki is jelentette: "Egyértelműen az állapítható meg, hogy az eljárás alá vont minisztériumnál mindazoknak a nőknek, akik gyermekvállalás miatt munkát nem végeznek, nem kívánatos a vezetői státuszuk fenntartása."

Gráf József ezzel a súlyos megállapítással nem foglalkozik Gusztosnak küldött levelében. A válaszból úgy tűnik, hogy a miniszter szerint tárcája helyesen járt el a kismamák ügyében. Így belső vizsgálat sem indult az FVM-ben, pedig lenne mit kideríteni. Az EBH tárgyalásán például a minisztérium jogtanácsosa megjegyezte, "megpróbálták leállítani a hasonló ügyeket, de ez nem sikerült". Az [origo] korábban kérdéseket tett fel ezzel kapcsolatban az FVM-nek, de érdemi választ nem küldtek.

Mivel a kormányprogramban is kiemelt célként szerepel annak biztosítása, hogy minél több nő kerüljön vezetői posztokra, ezért az [origo] kíváncsi volt arra, ha már az FVM nem jeleskedik az önvizsgálatban, vajon a miniszterelnök fontosnak tartja-e azt. Bár Gyurcsány Ferenc nyilatkozataiban előszeretettel hangsúlyozza, mennyire támogatja a női esélyegyenlőséget, az FVM-nél történtek esetében felelősségrevonást ő sem akar. A Kormányszóvivői Iroda ugyanis erre vonatkozó kérdéseinkre csupán megismételte azt, hogy a minisztérium eleget tesz az EBH határozatainak.