Vétót emelnének Ungár kinevezése ellen

Vágólapra másolva!
Már nemcsak az ellenzék, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál működő szakszervezet is kifogásolja Ungár Klára SZDSZ-es politikus főigazgató-helyettesi kinevezését. Az érdekvédők vétót emeltek a szakminiszternél és a kormányfőnél, s készek arra, hogy bírósághoz fordulnak - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Nem csitul a vihar az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) új főigazgató-helyettesének kinevezése körül. Ungár Klára szabad demokrata politikus november 26-ával ugyan pályázati úton jutott a posztra, az ellenzék azonban aggályosnak tartja megbízatását, arra hivatkozva, hogy mindez az SZDSZ politikai és gazdasági érdekeit szolgálja.

Pénteken már az OEP-nél működő Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete (TBDSZ) is kifogást emelt: a miniszterelnöknek és az egészségügyi tárca vezetőjének címzett levélben tiltakoztak Ungár kinevezése ellen - írja keddi számában a Népszabadság.

Az érdekképviselet vezetője, Schneider Istvánné azt nyilatkozta a lapnak: sérelmezik, hogy a pályázat elbírálásánál nem kérték ki a szakszervezet véleményét. A TBDSZ levélben kérte, hogy az elbírálásba vonják be a munkahelyi érdekképviseletet, de erre a levélre választ nem kapott. A törvény ugyan lehetőséget ad a munkáltatónak arra, hogy az érdekképviseletet ne vonja be a döntésbe, de ez eddig nem így történt. Kifogásolják azt is, hogy a politikusnak nincs meg a kötelezően előírt ötéves gyakorlata az egészségbiztosítás, egészségpolitika területén.

Emellett a szakszervezet szerint köztisztviselő nem lehet aktív politikus, márpedig szerintük Ungár aktívan politizál az SZDSZ-ben. Ezért vétót nyújtottak be a kinevezése ellen a kormány illetékeseinél. Horváth Ágnes miniszter ennek nyomán megbeszélésre hívta keddre az OEP munkavállalóinak képviselőit, Schneiderné azonban közölte: ha nem kapnak kedvező választ, bírósághoz fordulnak.

Az OEP szervezeti és működési szabályzatát november 1-jén módosították, amelynek során új, általános főigazgató-helyettesi posztot hoztak létre. Ezt pályázta meg a liberális politikus. Így Ungár Klárával együtt már négy főigazgató-helyettese van az egészségbiztosítónak.