Milliós állami megrendeléseket kapott Batiz cége

Vágólapra másolva!
Batiz András cége több állami megrendelést kapott nem sokkal azután, hogy elhagyta a kormányfő csapatát . A Miniszterelnöki Hivatal mellett az egészségügyi és a szociális tárca, valamint két háttérintézmény is kötött szerződéseket a Batiz Consulting Kft.-vel összesen több millió forintért. Nyilvánosan alig-alig mutatkozó vezetők médiaszerepléseinek feljavításával is foglalkozott a cég.
Vágólapra másolva!

Nem csak a Miniszterelnöki Hivatalnak (MeH), de a politikának is hátat fordít - nyilatkozta Batiz András tavaly decemberben. Mint mondta: jövőre a magánszektorban kíván elhelyezkedni. A váltás csak részben sikerült: az egykori kormányszóvivő valóban működtet egy kommunikációs céget, ám a Batiz Consulting Kft. számos állami megrendelésre, jellemzően kormánypárti politikusok és háttérintézmények vezetőinek felkészítésére kötött megállapodásokat idén.

Nem adják ki a szerződést

"Batiz András szaktudására továbbra is igényt tart a Miniszterelnöki Hivatal" - jelentette be Daróczi Dávid kormányszóvivő júniusban, majd közölte, hogy a kancellária szerződést kötött Batiz cégével. Eszerint a volt tévés vállalkozása a miniszterelnöki kabinetiroda vezetői számára tart tréningeket, hogy felkészítse őket a médiában való szereplésre. A Batiz Consulting ezért maximum nettó 7 millió 984 ezer forintot számlázhat ki a MeH-nek, ez a keretösszeg. A megbízás 2007 végéig és legfeljebb 160 órára szól.

A Kormányszóvivői Iroda a szerződéssel kapcsolatban azt ismételte meg kérdésünkre többször is, hogy a megállapodás jogszerű, és a kormány takarékosan bánik az adófizetők pénzével.

Mint az [origo] minisztériumokhoz intézett körkérdéséből kiderült, nem ez volt az első állami megrendelése a Batiz Consultingnak, csak a többit nem jelentették be nyilvánosan. A tanácsadó cég valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) között 2007. május 1-től megbízási szerződés van érvényben év végéig, amelynek célja "állampolgári kapcsolattartás és kommunikáció részleges tervezése". Mindezért az SZMM 3,6 millió forint plusz Áfát fizet a Kft.-nek. Kértük a szerződést a tárcától, de nem adták oda.

Batiz Andrást többször kerestük telefonon, mindhiába, emailben küldött válaszaiban ő sem fejtette ki érdemben a fenti idézetnél bővebben, hogy pontosan milyen munkát végez cége a szociális tárcának.

Ki tréningeli Horváth Ágnest?

A következő hónapban már az Egészségügyi Minisztériummal (EüM) kötött megállapodást a cég, a szerződést átnézve már több minden kiderül abból, hogy milyen munkát végez a Batiz Consulting. A 2,5 millió plusz Áfás szerződés tárgya "dr. Horváth Ágnes miniszter, dr. Kovács Attila államtitkár, dr. Baraczka Mariann szakállamtitkár és Gál Ilona szakállamtitkár nyilvános szerepléseinek szakmai felkészítése" - olvasható a szerződésben. A szöveg részletezi is mindezt, a megbízás a minisztérium felső vezetőinek kommunikációs és pr-tanácsadását, a nyilvános szerepléseikre való szakmai felkészítést, valamint a szereplések figyelemmel kísérését, és újabb tanácsadást takar.

"A szolgáltatással vezetőink maximálisan elégedettek voltak, hiszen a tárcára háruló, egészségügyi reformmal összefüggő kommunikációs feladatokhoz nélkülözhetetlen volt a cég szakmai segítségnyújtása" - értékelte kérésünkre az EüM az elvégzett munkát. Ugyanerre kértük Batiz Andrást is, kiemelve, hogy a közvélemény-kutató cégek egybehangzó felmérései szerint Horváth Ágnes messze a legnépszerűtlenebb politikus ma Magyarországon. Válaszában Batiz - a szerződés szövegének ellentmondva - azt állította többször is, hogy "a kommunikációs felkészítés a tárca államtitkárait érintette".

Személyre szabott gyakorlatok

A szerződés teljesítéseként tartott tréningek személyes találkozásokból álltak, minden egyes tréning személyre szabott, "az ügyfelek igényinek megfelelően alakítjuk" ki. "Különböző gyakorlatokkal fejlesztjük ügyfeleink kommunikációs készségeit" - részletezte Batiz az elvégzett munkát. A cég vezetője azt is elmondta, hogy "az utánkövetés fontos eleme minden együttműködésnek. Természetesen adtunk visszajelzést a valós szereplésekről is." Ezek pedig "a még sikeresebb médiaszereplést célozzák".

Hasonló tréninget kapott, csak nagyobb mennyiségben az EüM egyik háttérintézményének, a Strukturális Alapok Programirodának az igazgatója. Az iroda és a Batiz Consulting két szerződést is kötött "az intézmény igazgatójának kommunikációs felkészítése" céljából. Július 1-jén 1,7 millió plusz Áfáról, augusztus 1-jén 2 millió plusz Áfáról szignózták a megállapodást a közvélemény számára alig ismert intézményt vezető Kővári Attila médiaszerepléseinek nívósabbá tételére.

De szerződött a Kft. az Egészségbiztosítási Felügyelettel (EF) is augusztus végén, szintén egy kevéssé ismert vezető nyilvános szerepléseinek javítására. Eszerint Holchacker Péter elnökhelyettes nyilvános felkészítését végzi el a cég, amely többek között analízist készít és 10 órás tréninget tart a vezetőnek. Az október 30-ig tartó munkáért 600 ezer plusz Áfát fizetett a felügyelet a Kft.-nek. Mint azt az EF-nél közölték, Holchacker kifejezetten hasznosnak tartotta a gyakorlati felkészítést, különösen a kamera előtti szituációs gyakorlatokat.

Fotó: MTI

Horváth Ágnes és Kovács Attila

Ezeket jellemzően maga Batiz András tartotta, aki a Miniszterelnöki Hivatal előtt közel egy évtizedig szerepelt a képernyőn különféle műsorok vezetőjeként. Mint a volt kormányszóvivő közölte, alkalmanként azért voltak segítői az állami megrendelések teljesítésekor.

"Legjobb szolgáltatás, legalacsonyabb áron"

A kormány takarékosan bánik az adófizetők pénzével, és szigorúan betartja a jogszabályokat - válaszolta a Kormányszóvivői Iroda arra a kérdésünkre: nem tartja-e kifogásolhatónak, hogy egy volt kormányszóvivő cége sorra kap állami megrendeléseket. "Ezért minden esetben, amikor a kormányzat alaptevékenységébe nem tartozó szolgáltatást vásárol külső partnerektől, a költséghatékonyság és törvényesség szempontjait helyezi előtérbe. (...) ha a szóban forgó cég nyújtja a legjobb szolgáltatást a legalacsonyabb áron, akkor az adófizetők érdeke az, hogy a szükséges szolgáltatást tőle vásárolja meg a kormányzat" - írta válaszában a Kormányszóvivői Iroda.

Ugyanígy látja mindezt Batiz András is: "Piaci szereplőként arra koncentrálok, hogy a felkéréseket a mindenkori ügyfél érdekeinek maximális figyelembe vételével tudjam ellátni. A MeH és a minisztériumok pedig minden bizonnyal olyan együttműködésben érdekeltek az alaptevékenységükbe nem tartozó szolgáltatások megrendelésénél, ami a legkedvezőbb áron, a legmagasabb színvonalat tudja biztosítani. Több éves kormányszóvivői és televíziós tapasztalatom kellő alap lehet erre."