Szabadlábra helyezését kéri Zuschlag

Vágólapra másolva!
Ügyvédje szerint nem áll már fenn a szökés veszélye Zuschlag János volt szocialista képviselő esetében, mivel hamarosan gyermeke születik a csalásért gyanúsított politikusnak. Ezért várhatóan csütörtökön kérelmezik az előzetes letartóztatás megszüntetését.
Vágólapra másolva!


"Nem kedvezményt kérünk, mivel az csak az elítélteknek jár. Arra hivatkozva kérjük az előzetes letartóztatás megszüntetését, hogy szerintünk megkérdőjelezhető: fennállnak-e még azok az indokok, amik alapján előzetesbe helyezték" - mondta az [origo]-nak Kovács M. Gábor, a csalásért előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag János volt szocialista politikus ügyvédje.

Az ügyvéd szerint mivel várhatóan január elején megszületik Zuschlag gyermeke, nem áll fenn a szökés, elrejtőzés veszélye, mivel "akinek gyermeke születik, az vélhetően nem akar megszökni, hanem a családja mellett akar lenni". Az ügyvéd szerint az ügyészség elrendelhet lakhelyelhagyási tilalmat vagy házi őrizetet is.

Zuschlag esetében ugyanakkor a szökés veszélye mellett az is indokként szerepelt az előzetes meghosszabbításánál, hogy a fennáll a tanúk esetleges befolyásolásának és a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye is. A volt politikus továbbra sem tesz vallomást, de Kovács szerint ez nincs összefüggésben az előzetes letartóztatással.

Az MSZP volt országgyűlési képviselőjét, a kiskunhalasi szervezet korábbi elnökét, az MSZP megyei szervezetének volt ügyvezető elnökét - társaival együtt - a megyei főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítja társadalmi szervezetek által szabálytalanul felhasznált költségvetési támogatásokkal kapcsolatban.

A Kiskunhalasi Városi Ügyészség 2005-ben indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok több, mint 60 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Az ügyészség szerint Zuschlag János és társai olyan szervezeteket - egyesületeket és egy alapítványt - hoztak létre, amelyek célja egyedül az volt, hogy pályázatokon közpénzt szerezzenek, majd a gyanú szerint ezekről fiktív számlákkal számoltak el. Az ügyészség szerint mindezt bűnszervezetben tették, az irányítást pedig Zuschlag végezte.