Egyre kevesebb az abortusz

Vágólapra másolva!
Csaknem a felére csökkent az abortuszok száma 1990 és 2006 között - derült ki a KSH felméréséből. 2006-ban ezer szülőképes nőre 19 abortusz jutott. A házas nők körében nagyobb a csökkenés aránya, mint a nem házasoknál. Míg az 1990-es évek végéig a kétgyerekes nők körében volt, ma már a gyermekteleneknél a legmagasabb az abortuszok száma.
Vágólapra másolva!

1990-ben ezer szülőképes nőre még 36 terhességmegszakítás jutott, 2006-ban viszont 19, vagyis közel felére csökkent az abortuszok száma másfél évtized alatt - áll a KSH felmérésében. A legjelentősebb visszaesés 1993-ban, a magzatvédelmi törvény bevezetését követő évben volt.

A csökkenéssel párhuzamosan az abortuszon átesettek demográfiai összetétele is változott. Csökkent az abortuszok száma a házasok körében és jelentősen nőtt a nem házasoknál, utóbbiak aránya 1995 és 2006 között 47-ről 61 százalékra nőtt. A házas nők körében kevesebb mint felére csökkent a terhességmegszakítások száma 1990 óta.

A KSH adatai szerint az 1990-es évek végéig a kétgyermekes nők szakíttatták meg leggyakrabban a terhességüket, ma viszont már a gyermektelenek. Ezzel párhuzamosan viszont nőtt az egygyermekes, illetve a három- vagy többgyermekes nők száma is. Utóbbi arra utal, hogy gyakrabban választják a terhességmegszakítást azok, akik már kialakították végleges családméretüket, majd ezt követően esnek teherbe. A nők közel 20 százaléka első terhességét szakíttatja meg. Az esetek 96-98 százalékában súlyos válsághelyzettel indokolva kérik a terhességmegszakítást (a magzatvédelmi törvény óta ez a tág fogalom elegendő indok), és csak a maradék 2-4 százalékban fordul elő, hogy a nő vagy a magzat egészségi állapotára hivatkoznának vagy arra, hogy bűncselekmény során fogant a gyerek.

Továbbra is a kevésbé iskolázottak körében gyakoribb az abortusz, viszont a területi különbségek megváltoztak az elmúlt években. Korábban Budapesten végezték el a legtöbb terhességmegszakítást, manapság viszont itt a legjelentősebb a csökkenés. 2006-ban Heves megyében volt a legtöbb abortusz és Vas megyében a legkevesebb.

A terhességmegszakításokkal párhuzamosan a születések száma is csökkent az elmúlt másfél évtizedben, de a KSH adatai szerint az abortuszok esetében jelentősebb a csökkenés.