Jók az esélyeink az amerikai vízummentességre

Vágólapra másolva!
Magyarország az elsők között csatlakozhat majd az amerikai vízummentességi programhoz, az előkészítés során ugyanúgy kezelik, mint a vízumelutasítási küszöböt már elért országokat - közölte Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet.
Vágólapra másolva!

A diplomata azután nyilatkozott, hogy a szokásos év végi amerikai magyar képviseletvezetői értekezleten tájékoztatta a Washingtonba érkezett főkonzulokat, konzulokat és tiszteletbeli konzulokat a vízumügy jelenlegi állásáról.

"Arra kaptunk biztosítékot: Magyarországot, annak ellenére, hogy jelenleg a meghatározott 10 százalékos küszöb fölött van a vízumelutasítási arány, ugyanúgy kezelik, mint a 10 százalék alá eső országokat" - számolt be az újdonságról.

Az amerikai hivatalos megfogalmazás úgy hangzik, hogy "azon országokkal, amelyek esetében a vízumelutasítási arány 10 százalék alá került vagy ehhez a küszöbhöz nagyon közel van, elkezdődött az egyeztetés". A belbiztonsági tárca az auditálási folyamatot, a tételes ellenőrzést Görögországgal kezdte meg.

A magyarországi elutasított vízumkérelmek aránya a lezárult pénzügyi évben három tized százalékkal haladta meg a 10 százalékos küszöböt.

Az amerikai kormány Magyarország esetében figyelembe vette a vízumelutasítási arány egyértelműen csökkenő tendenciáját. Az új, rugalmas megközelítés alapján Magyarországnak "jó esélye van arra, hogy amikor működésbe lép ez a rendszer, akkor azon országok között lehessen, amelyek elsőként megkapják a vízummentességet" - mondta a nagykövet.

Somogyi Ferenc úgy látja: amerikai részről még legalább egy évre lesz szükség a program előkészítésére; "politikailag, technikailag, biztonságilag legkorábban 2008 végére állhat össze a vízummentességi rendszer". Mire a rendszer előkészületei lezárulnak, már ismertek lesznek a következő, 2008. október 1-jével záruló pénzügyi év tapasztalatai, és Magyarország bizonyosan teljesíteni fogja a megkívánt 10 százalékos küszöböt - tette hozzá.