Megszüntették a nyomozást Zsanett-ügyben

Vágólapra másolva!
Bűncselekmény hiányában megszüntették az E. Zsanett megerőszakolásával gyanúsított öt rendőr ellen indult nyomozást. Ha a lány nem tudja bizonyítani, hogy igaz volt az ő verziója, akkor hamis vád miatt ellen indulhat nyomozás, ezért a bűncselekményért akár 5 év börtön is kiszabható. E. Zsanett ügyvédje az [origo]-nak azt mondta: panasszal fog élni a határozat ellen, mert megalapozatlannak tartja, és mindenképpen bíróság elé akarja vinni az ügyet. A lány azt állítja, hogy májusban igazoltatta öt rendőr, akik közül kettő később egy mellékutcában megerőszakolta.
Vágólapra másolva!

Megszüntette az öt rendőr ellen indított nyomozást E. Zsanett ügyében a Budapesti Nyomozó Ügyészség azzal az indoklással, hogy nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése és az eljárás folytatásától sem várható bűncselekmény megállapítása - közölte hétfőn a Budapesti Nyomozó Ügyészség az ügyben érintettekkel. Somfainé Vajda Ágnes, az egyik rendőr védője - aki délelőtt kapta kézhez az ügyészség határozatát - a számukra kedvező határozatról az [origo]-nak elmondta: a döntés ellen 8 napon belül lehet panasszal élni, ha nem érkezik panasz, vagy elutasítják azt, akkor a döntés jogerős lesz.

"Csatát nyertünk, nem háborút, de lehet, hogy ez nem is a mi érdemünk, hanem mások hibája" - mondta az [origo]-nak Magyar György, egy másik rendőr védője. Az ügyvéd szerint annak, hogy esetleg eljárást kezdeményezzenek E. Zsanett ellen "még nincs itt az ideje". Meg kell várni a határozat elleni nyolc napos fellebbezési határidőt, és az azt követő akár 30 napig terjedhető időszakot, amíg az esetleges fellebbezésről dönt az ügyészség. A kártérítési per indításával kapcsolatban azt mondta, "jogi, elvi lehetősége fennáll, és a hamis vád is felmerülhet, de ezt a törvény elintézi helyettünk". Az ügyvéd szerint fontos, hogy bűncselekmény hiányában szüntették meg a nyomozást.

Mindenképp bíróság elé viszik az ügyet

Az [origo]-nak Tuza Péter, E. Zsanett ügyvédje hétfőn azt mondta: a határozat ellen panasszal fog élni, mert azt megalapozatlannak tartja. A lány képviselője szerint az ügyészség határozata kifejezett megerősítés volt számára arra nézve, hogy ezt az ügyet mindenképpen bíróság elé kell vinni. Ezért ha a sértett panaszát elutasítják, élni fognak a pótmagánvád lehetőségével is, vagyis kezdeményezik, hogy ügyészi vádemelés nélkül is legyen bírósági tárgyalás. A határozat nemhogy megingatott volna, inkább megerősített - tette hozzá.

Az ügyvéd szerint ugyanis jogszabálysértő, hogy az erőszakos közösülésre nézve bűncselekmény hiányában szüntették meg a nyomozást, de jogi álláspontját részletesen nem akarta előre kifejteni, amíg a panaszt nem terjesztette elő az erre nyitva álló nyolc napos határidőn belül. Hozzátette, a határozat rendelkező része és indoklása nincs is összhangban, utóbbiban a bizonyítékokat fejtegetik pro és kontra, vagyis legfeljebb a bizonyítottság hiányára lehetett volna hivatkozni. Vagyis szerinte szó sincs arról, hogy a nyomozás során megállapítottak volna egy tényállást, amely alapján ki lehetne jelenteni, hogy nem történt bűncselekemény. A keddi iratbetekintésen lesz először alkalmam látni a nyomozati iratokat, utána élni fogunk a panasz lehetőségével - jelentette ki az ügyvéd, aki arról nem akart nyilatkozni, E. Zsanett mit szólt a hétfői fordulathoz.

Visszaüthet

Tuza Péter szerint semmilyen jogalapja nincs annak az állításnak, hogy a lány ellen hamis vád miatt eljárás indulhat, hiába hozták fel ezt a rendőrök védői többször is az elmúlt hónapokban. Ha a büntetőeljárás a nélkül zárul le, hogy megállapítana bűncselekményt, és E. Zsanettet hamis vád elkövetésével vádolnák meg, akkor - mivel az általa megvádoltak ellen büntetőeljárás is indult - akár öt év börtönt is kaphatna. A rendőrök ezen kívül polgári perben követelhetnek kártérítést a lánytól.

E. Zsanett azt állítja, hogy az öt rendőr május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitték, ahol ketten megerőszakolták. Mindannyian a Rebisz kötelékébe tartoztak, az eset miatt szolgálati viszonyukat felfüggesztették. A nyomozás az eset napvilágra kerülése óta húzódik. Készült egy sor orvos szakértői vélemény a lány állításainak alátámasztására, ám ezek egymásnak jelentősen ellentmondtak. Az ügyészség végül a Egészségügyi Tudományos Tanácshoz fordult, ám ez a testület sem tudott egyértelműen állást foglalni az ügyben, hogy akkor és úgy történt-e az erőszak, mint ahogy a lány állítja.

A Fővárosi Főügyészség május közepén jelentette be, hogy két rendőrt erőszakos közösülés bűntettével és vesztegetéssel, három rendőrt pedig bűnsegédként elkövetett erőszakos közösülés bűntettével gyanúsít. Ez az ügy, más rendőrségi botrányokkal együtt, hozzájárult a rendőrség vezetésének lecseréléséhez.