Stréberkedik a kormány az uniós szerződéssel

Vágólapra másolva!
Magyarország elsőként szeretné jóváhagyni az uniós reformszerződést, ezért a kormány pénteken az Országgyűlés elé terjeszti a dokumentumot - jelentette be Daróczi Dávid kormányszóvivő szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

A kormány azt szeretné, hogy Magyarország őrizze meg kezdeményező szerepét, és a tagállamok közül elsőként legyen lehetősége törvénybe iktatni a lisszaboni szerződést a csütörtöki aláírás után. Az erről szóló törvényjavaslatot a kormány pénteken a parlament elé terjeszti, az Országgyűlés így már hétfőn szavazhat róla - mondta Daróczi Dávid a kormányszóvivői tájékoztatón.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerint a ratifikálás technikailag megoldható a jövő hétfőn, hiszen a házszabály értelmében a jóváhagyásnak önmagában nincs akadálya a rendkívüli ülésen. Jelentősebb kérdésnek nevezte a szerződéshez kapcsolódó alkotmánymódosítás problémáját, ami az európai büntetőszabályok átvételét érinti, alkotmánymódosítást ugyanis nem fogadhat el a parlament házszabálytól való eltéréssel.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke viszont azt hangsúlyozta, hogy a szavazásra házszabályi okokból december 17-én nem kerülhet sor, és a Fidesz nem fogja az alkotmánymódosítást házszabálytól eltéréssel támogatni a jövő hétfőn. Csak akkor történhet meg a döntés, ha az alkotmánymódosítás végigmegy a megfelelő házszabályi lépcsőkön, így a jövő februárban szavazhatnak a kérdésben - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Göncz Kinga külügyminiszter elmondta: a szerződés minden olyan elemet tartalmaz, ami fontos Magyarország számára.