Szélmalomharcot folytat a kártérítésért egy azbesztózisos beteg

Vágólapra másolva!
Kártérítést szeretne az az idős férfi, aki 18 éven át dolgozott a nyergesújfalui eternitgyárban. A rákos férfit 2005-ben leszázalékolták azbesztózissal. Úgy tűnik azonban, nincs akihez benyújtsák az igényt. A volt állami céget privatizálták, a jogutód 2005 óta felszámolás alatt áll. Az ügyvéd szerint gyakorlatilag semmi remény, hogy pénzhez jussanak, a férfi járadéka viszont a gyógyszereire se elég.
Vágólapra másolva!

Fantomcéget üldöz Kozma Péter Zoltán ügyvéd, aki egy éve küzd azért, hogy ügyfele, Sebők László kártérítést kapjon, amiért egykori munkahelyén megbetegedett az azbeszttől. Amikor az ügyet elindították, még élt a férfi felesége is, aki azonban augusztusban meghalt az azbesztózis miatti tüdődaganatban. A férfi 18 évig dolgozott a cégnél, felesége 35 éven át.

Kozma az [origo]-nak elmondta: a nyergesújfalui eternitgyárban elsősorban az udvartakarítók, palacsiszolók, targoncások betegedtek meg az azbeszttől. "Amíg állami vállalat volt, nem volt semmilyen védőfelszerelés. Évente egy tüdőszűrés volt, de ha meg is állapítottak valamit, nem kezelték a munkásokat" - állította az ügyvéd.

A céget 1989-ben privatizálták. Egyik felét egy osztrák cég vette meg, a jogutód pedig, amelynek a szerződés szerint vállalnia kellett a kártérítéseket, magyar kézben maradt. A cég 2005 óta felszámolás alatt áll. Az osztrák társaság 2003-ban tudatta dolgozóival, hogy aki igényt tart kártérítésre, annak 250 ezer forintot adnak, de ezért cserébe el kell állnia a további kárigénytől. Kozma közölte: ügyfeleinél csak 2005-ben diagnosztizálták, hogy azbesztózis miatt tüdődaganatuk van, így nem kaptak kártérítést. Ráadásul a magyar cég közölte, aki átment az osztrákokhoz, azokat nem kártalanítják, akkor sem, ha korábban betegedtek meg.

A férj is hiába fordult a jogutód céghez 2005-ben - tette hozzá az ügyvéd. Ennek ellenére keresetet nyújtottak be a cég ellen, de mivel sok régi irathoz nem tudnak hozzáférni, illetve az ügyvéd szerint a felszámoló sem tudja, miből tudnák rendezni a cég tetemes tartozásait, nem számíthatnak semmiféle kártérítésre. Megkeresték a Pénzügyminisztériumot (PM) is, mint az állam képviselőjét, de onnan azt a választ kapták, hogy a PM sosem volt Sebőkék munkáltatója, így nem értik, mi közük lenne az ügyhöz. Kozma szerint viszont ilyen esetben az állam a felelős.

Sebők - aki éjjeliőrként dolgozik egy gyártelepen - jelenleg havi 4560 forintot kap baleseti járadék címén, ez az összeg viszont a rákos férfi gyógyszereire se elég. Kozma szeirint ilyen esetben milliós nagyságrendű nem vagyoni kártérítés járna. Szerinte Európában dollármilliárdokat fizettek ki kártérítésekre.

Még több százan lehetnek, akik az aszbeszttől tüdőrákot kaptak. Magyarországon 2005-től nem gyártanak már azbesztes palát.