Szóváltással kezdődött a kerepesi akció

Vágólapra másolva!
Erős rendőri jelenlét mellet zajlott le a szülők áltak szervezett demonstráció Kerepesen. A szülők az ellen tiltakoztak, hogy szerintük ellehetetlenül az oktatás az iskolába járó gyerekek 10 százalékának "deviáns magatartása" miatt. A tüntetés előtt megjelentek a helyszínen a Fiatal Baloldal és az SZDSZ Új Generáció tagjai, hogy kiálljanak a cigány kisebbség mellett, de a település polgármestere azt mondta, hogy nincs rájuk szükség ott. "Ne itt hancúrozzák magukat fényesre a kamerák előtt" - mondta Franka Tibor polgármester.
Vágólapra másolva!

Mintegy 150, részben a fővárosból és helyi lakosokból álló demonstráló fáklyákkal gyülekezett Kerepes sportpályája előtt, hogy "iskolájuk biztonságáért" demonstráljanak. A Pest megyei településre bevezető utakat a rendőrök ellenőrzték, a faluban közel másfél száz rendőr, egy részük rohamsisakkal felszerelve, biztosította a magánszemélyek által bejelentett demonstrációt. A helyi általános iskola épülete előtt a helyi romák és a fővárosból érkezett jogvédők, politikusok, így Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Léderer András az SZDSZ Új Generáció vezetője és Gusztos Péter szabad demokrata országgyűlési képviselő várakozott.

A szülői munkaközösség egyik tagja, a demonstráció szervezője vezetésével mintegy másfél száz demonstráló égő fáklyákkal, rendőri biztosítással vonult a helyi iskola épülete elé, tiltakozásul amiatt, hogy az iskolába járó gyermekek mintegy 10 százalékának "deviáns magatartása" lehetetlenné teszi a helyi oktatást. Az egyik szülő beszédében úgy nyilatkozott: magánszemélyek demonstrációja és nem gárdáké, mozgalmaké, de elvárják a hatóságok segítségét is, hogy problémáikat megoldják. Hozzátette: "vannak, akik hordába verődve úgy gondolják, rájuk nem vonatkoznak a társadalom elvárásai". Ilyenek a focihuligánok, a tévészékház-ostromlók, de azok is, akik 20-30 fős csoportba verődve, családjaik sérelmeit akarják megbosszulni - fűzte hozzá.

A helyi romák az MTI tudósítójának azt mondták, a demonstrációt kifejezetten cigányellenesnek tartják, mivel véleményük szerint a megmozdulás célja az, hogy a romagyermekeket elzártan, külön tanítsák a nem roma gyermekektől. Miután a demonstrálók elvonultak, a helyszínen még ott maradtak még néhány tucatnyian, akik a szegregáció, a fajgyűlölet és a szélsőséges szervezetek ellen tüntettek. Az SZDSZ korábbi bejelentéseinek megfelelően személyesen jelent meg a párt több képviselője.

Politikusi szóváltással indult az akció

A Kerepesre hirdetett szülői tiltakozás előtt politikusok jelentek meg a településen, hogy kiálljanak a cigány kisebbség mellett. Az akció kisebb szóváltással kezdődött: az SZDSZ Új Generáció elnöke, Léderer András által meghirdetett sajtótájékoztatót megelőzően az iskola előtt megjelent Franka Tibor, a település polgármestere. Franka mind Léderer Andrással, mind pedig a helyszínen lévő Varga Lászlóval, a Fiatal Baloldal elnökével közölte, hogy ő a Magyar Gárdát sem engedte be a településre, ezért az MSZP-re és az SZDSZ-re sincs szükségük.

A felháborodottnak tűnő polgármester közölte, hogy a szülők rendeznek felvonulást, amit egyesek cigányellenes demonstrációnak akarnak beállítani. A fiatal politikusoknak pedig azt mondta, hogy "ne itt hancúrozzák magukat fényesre a kamerák előtt, akkor hol vannak, amikor segíteni kellene". A helyi kisebbségi önkormányzat egyik tagjának kérdésére hozzátette, hogy nem tudja, kik ellen zajlik majd a tüntetés.

Az előre meghirdetett sajtótájékoztatóját ezután megkezdő Léderer András emlékeztetett rá, hogy az Új Generáció tagjai a politikai szervezetek közül egyetlenként már a múlt hét vasárnap megjelentek Tatárszentgyörgyön, hogy tiltakozzanak a Magyar Gárda demonstrációja ellen. Hozzátette, hogy most Kerepesre várják pártjuk több parlamenti képviselőjét, Gusztos Pétert, Béki Gabriellát, Gulyás Józsefet és az Európai Parlamentben dolgozó Mohácsi Viktóriát.

Saját kiállásuk kapcsán azt mondta: "nem kérünk abból a szar országból, ami megelevenedett a Jobbik, a Magyar Gárda és támogatóik által Tatárszentgyörgyön". Hozzátette: nem tudják, hogy péntek este kik fognak menetelni a Pest megyei településen, de az biztos, azok az emberek azt szeretnék, hogy kitiltsák a cigány gyermekeket a helyi iskolából. Megjegyezte, hogy a 20-as, 30-as években is így kezdődött a faji megkülönböztetés. Nem elég nyilatkozatokkal üzenni, személyesen is jelen kell lenni, hogy tiltakozni tudjanak az ilyen megmozdulások ellen. Léderer András szerint minden jóérzésű embernek itt lenne köztük a helye, s megígérte, hogy ők minden hasonló demonstráció ellen tiltakozni fognak.

Varga László, a Fiatal Baloldal elnöke közölte: már nyáron arról beszélt, hogy a Jobbik félkatonai szervezetet hoz létre. Megjegyezte, hogy jelenleg nincs parlagfűszezon és nem lát árvizet sem, ezért a Magyar Gárda fellépésére sincs szükség, hiszen a szervezet hasonló célokat fogalmazott meg alakulásakor. A szocialista képviselő egyértelműnek nevezte, hogy nyíltan kirekesztő, cigányellenes szervezettel állnak szemben, amely jogszabályok mögé bújva menetelhet.

Varga László után Franka Tibor polgármester is kihasználta a lehetőséget, hogy nagy számban jelent meg a sajtó az általa irányított településen, és válaszolt az újságírók kérdéseire. Mint mondta: a Magyar Gárda nincs jelen a településen, ő maga személyesen kérte a vezetőjüket, hogy be ne tegyék a lábukat Kerepesre, de ahogy a gárdára, úgy az MSZP-re és az SZDSZ-re sincs szükség itt. Az esti demonstráció okául azt hozta fel, hogy a szülők szervezték, a békés egymás mellett élés miatt, és senkit sem akarnak kirekeszteni származás vagy bőrszín alapján.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke arról beszélt, hogy fel kell számolni a társadalmi különbségeket, mert a szegénységgel együtt terjed a fasizmus. Kérdésesnek nevezte, hogy a többség odaáll-e a romák társadalmi integrációja mögé.