"Aki főz, azon érződik is" - jön a pálinkatörvény

2007.12.15. 8:49

A pálinkatörvény-javaslatban szereplő szakszavak, pálinka-elnevezések:

Kisüsti pálinka: az a gyümölcs-, szőlő- és törköly-pálinka, amelyet legfeljebb 1000 liter úrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítottak elő. A kisüsti jelzőt kizárólag ebben az esetben helyettesíteni lehet a "hagyományos" vagy "tradicionális" kifejezéssel.

Érlelt pálinka: az pálinka, amelyet fahordóban érleltek legalább három hónapig. A fahordóban érlelt pálinka szárazanyag-tartalma maximum 4 g/1 lehet, de hozzáadott cukrot nem tartalmazhat. Az érlelés időtartamát, a termék korát a címkén fel lehet tüntetni és utalni lehet a fahordó anyagára is.

Ópálinka: az a pálinka, amelyet legalább 1 évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 2 évig érleltek 1000 literesnél nagyobb térfogatú fahordóban. Az érlelés időtartamát az érlelés helyszínén ellenőrizhető módon dokumentálni kell.

Aszútörköly-pálinka és szamorodni-pálinka: az a szőlőtörköly-pálinka, amely igazolhatóan kizárólag a Tokaj-hegyalja borvidék magyarországi termőhelyéről származó aszútörkölyből vagy szamorodni bor készítéséhez felhasznált szőlőtörkölyből készült. Törkölypálinka készítésénél borseprő is felhasználható úgy, hogy száz kilogramm törkölyhöz 25 kilogramm borseprő adható Répa-, nád-, izo- vagy gyümölcscukorral javított szőlőtörkölyből, valamint borseprőből készített párlatot pálinkának nevezni tilos.

Vegyes törkölypálinka: gyümölcs- és szőlőtörköly-pálinkák bármilyen arányú elegyítésével készített pálinka. A vegyes törkölypálinka megnevezést világosan és jól láthatóan minden egyéb minősítő kifejezés nélkül a címke egy feltűnő részén kell feltüntetni A felhasznált pálinkákat térfogatuk szerinti százalékos arányban a címkén fel kell tűntetni.

Gyümölcságyon érlelt pálinka, vagy ágyas pálinka: az a gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább három hónapig. A gyümölcságy a párlat fajtájával azonos, ha egy gyümölcs megnevezésével jelölik, illetve tartalmazhat többfajta gyümölcsöt, de ebben az esetben csak vegyes gyümölcs ágyaspálinkának nevezhető. Száz liter pálinkához legalább tíz kilogramm érett, vagy legalább öt kilogramm aszalt gyümölcsöt kell felhasználni.

Mézes pálinka-likőr: az olyan párlat, melynek alkoholtartalma száz százalékban pálinkából származik, de azt Magyarországon termelt, tiszta mézzel ízesítették.

Mézes vegyes pálinka-likőr: A nem homogén pálinkák felhasználásával előállított mézes pálinka-likőr.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK