A tb-reform mellett érvelnek értelmiségiek

Vágólapra másolva!
Újságírók, közgazdászok kérték vasárnap az egészségbiztosítási reformtörvény ellen tiltakozó értelmiségieket: ne akadályozzák az egészségügyi rendszer hatékonyabbá és igazságosabbá tételére irányuló próbálkozásokat. A nyilatkozat reagálás a szerdai, 140 aláírót számláló Válaszúton című állásfoglalásra.
Vágólapra másolva!

Száztizenhét értelmiségi, újságíró, közgazdász nyilatkozatban kérte vasárnap az egészségbiztosítási reformtörvény ellen tiltakozókat: ne akadályozzák az egészségügyi rendszer hatékonyabbá és ugyanakkor igazságosabbá tételére irányuló próbálkozásokat.

Szerdán a társadalombiztosítás reformját megfogalmazó törvénytervezet elutasítását kérte a kormánypárti képviselőktől közel másfél száz értelmiségi, politikai közszereplő, szakszervezeti vezető. A Válaszúton című állásfoglalás aláírói szerint ugyan szükség van a reformra, de a jelenlegi változatot a többség ellenzi. A 140 aláíró között volt többek között Ferge Zsuzsa szociológus, Gaskó István, a Liga szakszervezetek elnöke, Krausz Tamás történész, az MSZP Baloldali Tömörülésének képviselője, Pataky Péter az MSZOSZ elnöke, valamint Tamás Gáspár Miklós filozófus.

A tiltakozók állásfoglalására vasárnap száztizenhét értelmiségi reagált nyilatkozatban. Ebben azt írták: bár a reformtörvény ellen tiltakozók elismerik nyilatkozatukban, hogy a magyar egészségügy "borzalmas állapotban van", "mégis szembeszegülnek azzal a törekvéssel, hogy átalakítsuk azt az intézményrendszert, amely évtizedek óta újratermeli ezeket az állapotokat". "Ne tegyenek úgy, mintha ma nem szelektálna az egészségügyi rendszer ember és ember, tehetősebbek és elesettek, jól szituáltak és periférián tengődők között" - írták. A nyilatkozatot többek között aláírta Bauer Tamás, Békési László, Bokros Lajos, Liska Tibor közgazdászok, Ormos Mária történész, Heller Ágnes filozófus, Halmai Gábor alkotmányjogász.