Vágólapra másolva!
Feloszlattatná a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesületet a Fővárosi Főügyészség. A szervezet a Fővárosi Bíróságon kezdeményezte az egyesület megszüntetését az egyesületi törvény megsértése miatt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatását kéri a Fővárosi Főügyészség közigazgatási jogi osztálya. Morvai Attila szóvivő szerint az erről szóló keresetüket hétfőn nyújtották be a Fővárosi Bíróságnak.

Az ügyészség azért döntött a feloszlatást kezdeményező kereset mellett, mert úgy vélik, a Magyar Gárda az egyesületi törvénybe ütközően gyakorolta tevékenységét. Morvai szerint a jogszabály kimondja: az egyesületi jog gyakorlása mások jogait és szabadságát nem sértheti. Az ügyészség keresetében több jogszabályra és nemzetközi egyezményre hivatkozva küldte meg keresetét a bíróságnak, a keresetlevél zömében a Tatárszentgyörgyön történteken alapul - mondta Morvai Attila.

Magyar Gárda 260, és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereg 50 tagja december elején tartott felvonulást a Pest megyei Tatárszentgyörgyön. Az eseményt annak ellenére megtartották, hogy a település polgármestere visszavonta a kiadott területfoglalási engedélyt. A főügyészség a felvonulás után kezdett vizsgálódni: bizonyítékokat, felvételeket és egyéb adatokat szereztek be, amelyek alapján arra jutottak, hogy a szervezet feloszlatását kérik.

A Fővárosi Főügyészség még októberben közölte: törvénytelenül működik a Magyar Gárda, mert a szervezet egyes céljai, mint a katasztrófaelhárítási és rendvédelmi feladatok ellátása nem szerepelnek az egyesület alapszabályában.