Rendőrre mutogat a romákat kitiltó kocsmáros

Vágólapra másolva!
Hatszázezer forintos bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság arra a jászapáti kocsmárosra, aki nem volt hajlandó romákat kiszolgálni, és ezt egy táblára ki is írta. A felirat kihelyezése előtt a férfi megkereste a helyi rendőrfőnököt, de abban nincs egyetértés, hogy mi is hangzott el ezen a beszélgetésen. A sörözőben a tábla lekerülése óta zártkörű rendezvényeket tartanak.
Vágólapra másolva!

"Cigányokat nem szolgálunk ki" - ez a felirat volt olvasható a Guri pizzéria és söröző bejárati ajtaján Jászapátiban tavaly november közepén. A vendéglátóhely üzemeltetőjére emiatt az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) hatszázezer forint bíróságot szabott ki - derül ki a határozatból, amelyet a napokban hoztak nyilvánosságra.

Az EBH azt követően kezdett el foglalkozni az üggyel, hogy Jászapáti roma kisebbségi önkormányzatának egyik képviselője bejelentést tett a feliratról. A férfi az eljárás során elmondta, tavaly november 14-én este hat óra körül akart bemenni néhány ismerősével a sörözőbe, amikor meglátta a kiírást. A pultos személyesen is közölte vele, hogy a főnök utasítására nem szolgálhat ki cigányokat - derül ki a határozatból.

A kocsma tulajdonosa, Urbán Imre azzal indokolta a tábla kihelyezését, hogy sok incidens történt, amelyekért szerinte romák voltak felelősek. Azt is állította, hogy a feliratról előzetesen megkérdezte a helyi rendőrőrs parancsnokát, és neki nem volt ellenvetése. Urbán az [origo]-nak megerősítette ezt, hozzátéve, felesége is jelen volt a beszélgetéskor.

Az ügyet az Egyenlő Bánásmód Hatóság részéről vizsgáló Szász Adrián hatósági főreferens azonban kérdésünkre közölte, az eljárás cáfolta a kocsmatulajdonos állítását. A rendelkezésre álló információk szerint a rendőrök csak a helyszínen értesültek a tábláról, és fel is hívták a vállalkozó figyelmét arra, hogy el kell távolítania - mondta a főreferens.

A rendőrség is tagadja a söröző tulajdonosa által mondottakat. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Pásztorné Kovács Ágnes az [origo]-nak elmondta, a vállalkozó többször járt az őrsparancsnoknál, és feljelentést ugyan egyszer sem tett, de felvilágosítást kért arról, mit tehet a rendzavarók ellen.

A kocsmatulajdonos megkérdezte, kiírhatja-e, hogy "cigányokat nem szolgál ki", a parancsnok azonban tagadja, hogy erre igennel válaszolt volna - mondta a sajtóreferens. A rendőr szerinte csak annyit közölte a férfival, hogy mások szoktak zártkörű rendezvényeket tartani, ahol lehet szűrni a vendégeket. Pásztorné szerint az őrsparancsnok hozzátette, nem a rendőrség illetékes abban, hogy erre milyen szabályok vonatkoznak.

A jelek szerint a kocsmáros megfogadta a tanácsot, a "cigányokat nem szolgálunk ki" tábla lekerülése óta ugyanis a sörözőben zárkörű rendezvényeket tartanak. A régi vendégek elektronikus kártyát kaptak, és létrejött egy be nem jelentett klub, amelynek "Guri Baráti Kör" a neve. A kocsmatulajdonos arra a kérdésünkre nem kívánt válaszolni, hogy milyen módon lehet részt venni a zártkörű rendezvényeken.